Successos

Identificacions àgils i més segures a l'aeroport de Girona

Els viatgers posen el passaport o el DNI en una màquina i es confronta la informació amb la de les bases de dades policials

En només 20 segons es verifica la identitat del passatger i la informació es creua amb les bases de dades policials. Són els avantatges del sistema de control de fronteres instal·lat a l'aeroport de Girona, que permet detectar automàticament sospitosos i viatgers que tenen algun assumpte pendent amb la justícia. El sistema de pas automatitzat (ABC System) no només redueix el temps que triguen els passatgers a passar la frontera quan arriben en vols provinents de fora de l'espai Schengen, sinó que també incrementa la seguretat. En el mateix moment en què el sistema identifica el viatger, comprova que el document que porta no és falsificat, registra la imatge i l'empremta dactilar comparant-les amb les del passaport o DNI i confronta tota aquesta informació amb la dels arxius policials. Aquestes màquines on els usuaris introdueixen aquestes dades (que també estan implantades a l'aeroport del Prat) les poden fer servir els ciutadans de l'espai econòmic europeu i Suïssa majors d'edat i que tinguin un passaport o un DNI electrònic. Cada aparell consta de tres càmeres –una de les quals és tridimensional– que capten la imatge del viatger i comproven que sigui el propietari de la documentació. Aquest primer filtre detecta persones que intenten utilitzar el passaport d'algú altre per entrar en territori europeu. Després, en el mateix quiosc del sistema el viatger ha de registrar la seva empremta dactilar. Si dóna llum verd, sense necessitat de cap altre registre policial, el passatger pot passar finalment la frontera obrint una comporta amb la seva empremta.

Si s'encén el llum vermell, però, els agents fan la comprovació manual de la documentació i esbrinen quin és el problema. “Pot ser que el sistema no hagi llegit bé alguna informació, però també pot ser que el passatger porti documentació falsa o que tingui algun assumpte pendent”, afirma el cap del punt fronterer de l'aeroport Girona-Costa Brava, el sotsinspector del Cuerpo Nacional de Policía (CNP), Miguel Ángel Mata.

101 reclamacions

Des de la seva instal·lació, a mitjan 2015, ABC System ha controlat uns 6.000 passatgers a l'aeroport de Girona.

Entre el 70% i el 80% del total de viatgers utilitzen el sistema de pas automàtic, mentre que la resta han de passar per la finestreta tradicional, on un agent de la policia estatal controla la documentació. Durant l'any passat, els agents van enxampar 101 viatgers que tenien alguna reclamació pendent (la meitat d'aquests, detectats amb el nou sistema). Van acabar detenint 41 sospitosos per documentació falsa, ordres judicials o policials pendents o per facilitar la immigració irregular; i també van descobrir 42 passaports falsos. En l'àmbit europeu, la documentació que acostumen a detectar falsificada són passaports polonesos, italians i belgues. Sovint, les falsificacions de documentació o els visats fraudulents comporten que es denegui l'entrada al país a viatgers. La policia, en el transcurs del 2015, va fer retornar al país d'on provenien 21 passatgers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia