Successos

Els municipals aposten per les pistoles elèctriques

Creuen que són els tècnics els que n'han de valorar la incorporació i no els polítics, que fan debats estèrils

Els caps de les policies locals gironines presenten la seva memòria, que revela que el 2015 van treballar més que el 2014

Les policies locals de les comarques gironines sumen 1.050 agents en total i assumeixen aproximadament el 40% de les actuacions en matèria de seguretat, que comparteixen amb els Mossos, que gairebé els doblen en efectius (1.900). La majoria de caps dels 25 cossos de policies locals gironines es van trobar ahir a Calonge per presentar la memòria conjunta del 2015, que evidencia un increment de la feina respecte a l'any anterior, i per reivindicar la seva posició en el camp de la seguretat actual.

El president de l'associació de caps, l'intendent en cap de la policia local de Girona, Josep Palouzié, en nom del col·lectiu, es va mostrar clarament favorable a la incorporació de les pistoles elèctriques com una eina policial més, que pot resultar molt útil
a l'hora de reduir gent alterada, sense necessitat d'haver de disparar una arma de foc. Palouzié va lamentar que la incorporació de les pistoles elèctriques la debatin els polítics, perquè s'acaba fent demagògia, i va reclamar que siguin els tècnics els que liderin el debat. “S'ha arribat a dir que és un element de tortura. Una guia de telèfons o una tovallola també es poden fer servir per torturar, però la seva funció no és aquesta. En tot cas, ens hem de preocupar per controlar el mal ús que se'n pugui fer”, va destacar Palouzié, i va remarcar que aquestes armes estan sempre dipositades a prefectura i que es fan servir només quan cal. “Això no és Arkansas”, va sentenciar. La policia de Girona, que té dues pistoles elèctriques, les ha fet servir tres cops i sempre amb èxit. “Els receptors tornen a rondar per Girona sense cap problema”, va exposar.

A part de Girona, tenen pistoles elèctriques Blanes, Vidreres i Caldes de Malavella, i Platja d'Aro la té encarregada. Lloret i Olot tenen pistoles de gas pebre, una arma que a Olot van estrenar per aturar una baralla entre gossos, amb resultats no gaire bons.

El 112 no fa bon servei

Com ja van fer en la reunió de fa tres anys, els municipals van tornar a carregar contra la coordinació del 112. El motiu: que amb el sistema actual els agents de la policia local, que sempre són a primera línia de carrer, són els últims a rebre els avisos d'emergència, quan haurien de ser els primers a arribar per gestionar el trànsit abans de l'arribada dels altres serveis. Van reclamar solucions fa tres anys i, segons expliquen, Interior s'escuda en problemes tècnics per no resoldre el problema, i al final el servei al ciutadà se'n ressent i els agents no poden adoptar les mesures per garantir la seva pròpia seguretat si la informació sobre la incidència no els arriba de manera àgil.

FRASES DE L'INTENDENT PALOUZIÉ

Ens falten recursos. Els ajuntaments han de fer esforços per garantir un servei de seguretat que haurien d'assumir uns altres
48
actes
de retirada d'armes prohibides van aprovar el 2015, 11 més que el 2014, quan en van retirar 37.
43
conductors
van denunciar penalment per conducció temerària el 2015, i 427 per conduir sense tenir permís.
544
serveis
de teleassistència a domicili van oferir els municipals de les comarques gironines el 2015.
Això no és Arkansas. Aquí les pistoles elèctriques estan dipositades a prefectura i només es fan servir quan cal
2.224
denúncies
van tramitar durant el 2015 per tinença d'animals i gossos perillosos. Més que el 2014, quan en van fer 2.090.
7.668
mediacions
en conflictes ciutadans i familiars van fer els municipals gironins el 2015. L'any anterior en van fer 3.472.
Vetar les pistoles seria tan absurd com prohibir anar en cotxe perquè hi ha accidents mortals
És absurd que hi hagi un incendi i els municipals hi arribem els últims si tenim una patrulla al costat

El 2015 van treballar més

Les policies locals gironines van fer 16.495 diligències penals i 1.280 detencions el 2015, en comparació de les 15.799 diligències i 1.108 detencions del 2014. Les estadístiques presentades ahir demostren que van fer més feina en tots els camps de la tasca policial. Quant a detencions per robatoris amb violència i intimidació, van passar de 92 a 99. En matèria de trànsit, van controlar un total de 13.195 vehicles (12.050 el 2014) i el nombre de controls parats va passar de 1.314 a 1.343. Les denúncies administratives a conductors van passar de 8.862 a 8.973. Els municipals gironins van treballar
en un total de 6.491 accidents, dels quals 14 van ser mortals, 132 amb ferits greus, 1.940 amb ferits lleus i 4.463 sense ferits. El 2014 els accidents van ser 5.861 i els mortals, 13. De controls estàtics de seguretat ciutadana, en van fer 5.244, respecte als 4.567 del 2014. Van fer 12.319 serveis de suport a la justícia, van impartir classe a 11.702 alumnes i van assistir 3.488 víctimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia