Successos

Unanimitat a la Paeria contra la pobresa energètica

Els set grups de la Paeria acorden garantir el subministrament energètic i el dret a l'habitatge malgrat la suspensió de la llei sobre la pobresa energètica

Ros aposta per negociar amb els bancs la cessió de pisos socials

Els grups municipals de l'Ajuntament de Lleida van acordar ahir en una comissió extraordinària una resolució amb el compromís de garantir els drets d'habitatge i de subministrament de serveis públics bàsics. S'aprovarà en el pròxim ple i té el suport dels set grups. Sigui amb recursos propis de l'Ajuntament o altres que pugui obtenir, s'asseguraran aquests drets, segons ha informat la Paeria en un comunicat que va fer davant la suspensió, per part del Tribuna Constitucional espanyol, de la llei catalana sobre la pobresa energètica. Els articles de la llei suspesos pel tribunal obligaven els bancs a cedir pisos buits per a usos d'habitatge social. Sense aquesta eina, el parc de pisos socials dels municipis no pot fer el salt endavant que la situació requeria.

Alguns grups de l'oposició, com ara la Crida-CUP, van apostar ahir per la desobediència d'aquesta anul·lació i la dels articles sobre pobresa energètica, és a dir, la que afecta les famílies que no tenen prou recursos per pagar les factures de l'aigua, el gas o la llum. La Paeria, però, aposta de moment per una via intermèdia: la negociació amb els bancs i els propietaris per tal que cedeixin els habitatges buits sense necessitat d'esperar que es resolgui el contenciós al Tribunal Constitucional ni que el govern català impulsi una nova llei que la substitueixi, com va anunciar Carles Puigdemont. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, aposta per la via de la negociació amb els propietaris d'habitatges buits, especialment els bancs, perquè els posin a disposició de les borses d'habitatge municipals mentre no s'aprovi una nova llei.

En la mateixa línia però amb un llenguatge més contundent es van expressar els grups de l'oposició. CiU va instar l'equip de govern a rebutjar explícitament l'anul·lació del Tribunal Constitucional i a treballar conjuntament amb la Generalitat per aconseguir habitatge social i la fi de la pobresa energètica. ERC va exigir a l'equip de govern que “sigui valent i pressioni els bancs i les companyies energètiques per evitar els desnonaments i els talls de subministraments”. La Crida-CUP va apostar per la desobediència i mantenir en ferm tot allò que preveu la llei catalana suspesa, i va acusar l'equip de govern de falta de sensibilitat. El Comú, per la seva banda, va criticar que durant els nou mesos que la llei ha estat vigent la Paeria no ha signat cap conveni ni elaborat el protocol previst per als talls de subministrament.

LES XIFRES

700
habitatges
socials preveu arribar a gestionar la Paeria aquest any, entre els de titularitat municipal i els cedits per entitats i particulars.
400
famílies
de Lleida reben ajudes de l'administració local per poder pagar les factures dels subministraments de llum, aigua i gas.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia