Successos

societat

cas jordi comas

Comas va arrencar ADN a un lladre en el primer assalt

L'empresari va mossegar un dels assaltants i li va quedar sang a la seva camisa

El jutjat ha agafat mostra de saliva als detinguts per contrastar amb l'ADN de la mostra agafada el 2012

Jordi Comas va mossegar un dels tres homes que el van intentar robar sense èxit la nit del 30 d'octubre del 2012 quan entrava a casa seva i la taca de sang del lladre que li va quedar a la camisa ha servit per extreure el perfil genètic del lladre, que ara es pot convertir en una prova clau per identificar els lladres que van protagonitzar aquest intent frustrat, els quals, segons la investigació, són la mateixa banda que van perpetrar l'assalt que va posar fi a la vida de Jordi Comas 18 dies més tard, quan es van consumar el robatori i van buidar la caixa forta. Fins ara, no s'ha trobat coincidència de l'empremta genètica obtinguda gràcies a la mossegada amb les bases de dades de persones fitxades per delictes violents, però el jutjat ha agafat una mostra de saliva dels homes arrestats aquesta setmana pels Mossos i es faran les comparacions per comprovar si l'ADN coincideix amb algun dels arrestats. Els investigadors dels Mossos, que han aconseguit una confessió delació de dos dels implicats, consideren que el primer assalt el van perpetrar el mateix grup de marroquins residents al Baix Empordà que el 18 de novembre van consumar el robatori i van matar Comas. Un dels homes que es considera que va actuar en un assalt i en l'altre és Mohamed Yassine, Chelagmi, que ha estat empresonat i a qui s'atribueix l'autoria material de l'homicidi. El que hauria entaforat una bufanda a la boca de Jordi Comas que el va acabar asfixiant quan el van abordar mentre ell era al sofà. En aquest segon assalt, Jordi Comas també es va resistir i els forenses van analitzar les ungles per intentar extreure una mostra biològica de restes de pell que la víctima hagués pogut arrencar als assaltants esgarrapant-los. Però en aquest cas no es va poder trobar ADN.

Els assaltants van actuar d'una manera molt violenta. Quan ja havien asfixiat Comas, van abordar a cops la seva dona, Carme Hospital, la van obligar a ensenyar-los on era la caixa forta i la van deixar lligada en una cadira en una habitació del pis de dalt advertint-la que no es mogués. Ella es va moure quan pensava que ja eren fora però li va aparèixer un dels encaputxats, que la va tornar a colpejar. Finalment, quan es va assegurar que eren fora, ella va arribar a la cuina i es va poder desfer de les lligadures, va descobrir que el seu home era mort i va donar l'avís d'alarma.

Des d'aquell moment, els agents de l'AIC (àrea d'investigació criminal) dels Mossos van començar a seguir la petja dels assaltants, que havien deixat poques pistes a l'escenari del crim. No hi havia empremtes (duien guants) ni ADN. I Carme Hospital no els havia vist la cara, però els havia sentit la veu i tenia la certesa que eren àrabs. Sense vestigis útils dins de la casa però amb l'indici que la manera d'entrar-hi (foradant una finestra amb un filaberquí) portava la marca dels lladres albanokosovars, els Mossos van seguir el rastre dels assassins al carrer, repassant totes les càmeres de negocis de Platja d'Aro (en aquell moment no hi havia les municipals) i les càmeres de trànsit dels accessos a la població, interrogant testimonis i vigilant els sospitosos habituals de la comarca. Va cridar l'atenció un cotxe, un Audi que rondava sospitosament per la zona i que va ser captat per la càmera d'un pub, la de l'ajuntament i una de la C-31 entre Platja d'Aro i Palamós, el mateix que va avançar a velocitat desmesurada una mossa que no estava de servei, circulant per l'N-II a Tordera. La mossa va agafar-ne la matrícula. Havien robat l'Audi a Sant Cugat feia poques hores. Es va trobar el cotxe al gener abandonat a l'Hospitalet de Llobregat. A dins, hi havia capses amb algunes joies robades a la casa de Comas. I unes burilles amb ADN de dos albanesos molt coneguts dels Mossos i de totes les policies: Valentino Gjeloshi i Ahmet Kurti. Una trucada que Kurti va fer des d'un telèfon d'un amic, que després va destruir, a Moussa Alloui, la banda de marroquins sospitosos amb els albanesos de l'Audi. Declaracions i delacions van permetre configurar una trama de setze persones que haurien participat en l'assalt mortal, a través d'una aliança excepcional entre marroquins, que van fracassar en un primer intent, i albanesos, que van aportar la logística per entrar amb sigil a la casa de Comas. Aquesta setmana els Mossos van decidir anar a la caça dels sospitosos quan la majoria d'ells eren a Catalunya. Van ser arrestats Mohamed Yassine, Moussa Alloui i Valentino Gjeloshi (els tres que han estat empresonats); Abdelkarim Mouhadouch i Ilyasss Houlich (els dos homes que han aportat informació sobre l'autoria del crim), i Imad Belhadi, Raul Mayol i Francisco Casas Buzon (aquests darrers, alliberats sense mesures cautelars). A Alemanya va ser arrestat Ahmet Kurti, que haurà de ser entregat al jutjat de Sant Feliu de Guíxols. Queden evadits però amb ordre de detenció Denis Rrema, i els germans Abedelaziz i Abdellah El Kalai i Karim Soso.

LA XIFRA

3
homes
, dos marroquins i un albanès, han estat empresonats per l'assassinat de Jordi Comas.

LA DATA

30.10.12
Jordi Comas
va viure un intent de robatori que va poder frustrar i va arrencar ADN a un lladre mossegant-lo


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia