Successos

Societat

Dos bombers són a l'UCI amb botulisme arran d'un àpat al parc de Palafrugell

És una malaltia molt greu causada per una toxina, i feia cinc anys que no se'n detectava cap cas a Catalunya

Els han administrat un antídot

Dos bombers del parc de Palafrugell estan ingressat a l'UCI en estat greu i pronòstic reservat a causa, gairebé segur, del botulisme, una malaltia molt greu causada per la toxina botulínica (NTBO), un dels tòxics naturals més potents. Els bombers van emmalaltir després del dinar que van fer dilluns al parc de Palafrugell juntament amb set companys més que feien la guàrdia de 24 hores. Feia cinc anys que a Catalunya no es donava cap cas de botulisme i només es guardaven cinc dosis del sèrum antibotulínic, l'antídot que s'ha donat als dos bombers afectats, i ara el Trueta ha demanat més reserves amb previsió que hi pogués haver més afectats, tot i que per ara cap altre company dels bombers ha mostrat símptomes. Se sospita que la toxina que ha fet emmalaltir els bombers la portaven unes mongetes envasades en pot de vidre que els bombers van comprar en un supermercat de la zona, que els tècnics de salut ja han inspeccionat. Però també s'està analitzant el bacallà que van posar a una amanida d'esqueixada. En espera de la confirmació oficial dels testos de diagnòstics, que s'analitzen a l'Institut Carles III de Madrid, les mongetes es perfilen com les causants de la malaltia. De fet, els bombers han explicat que quan van obrir el pot de les mongetes van detectar una flaire que no els va agradar gaire i per aquest motiu no les van acabar de menjar. Un dels bombers va tenir símptomes primer i, al principi, es va pensar que podia tractar-se d'una gastroenteritis normal. Però va anar empitjorant i finalment es van anar a visitar a l'hospital de Palamós, on un metge va detectar amb molta rapidesa els símptomes de botulisme i llavors se'ls va enviar a l'hospital Josep Trueta, on ahir continuaven a l'UCI, després d'haver-los administrat l'antídot, que serveix per evitar l'avanç de la toxina però no per pal·liar els efectes que ja hagi pogut causar a l'organisme.

La toxina del botulisme afecta el sistema neurològic i ataca el cos començant per dalt. Els primers símptomes poden ser boca seca, dificultats per empassar, debilitat muscular, visió borrosa o doble, parpelles caigudes, dificultats per respirar, nàusees, vòmits i dolor abdominal còlic.

Tradicionalment, els brots de botulisme s'han associat al consum de conserves casolanes, però altres aliments causants dels botulisme poden ser carns curades o fermentades, el peix amb tractaments lleus de conservació (fumat en fred, envasats al buit), semiconserves vegetals i olis aromatitzats amb herbes i altres condiments. En casos d'aliments enllaunats, la toxina provoca que es boteixin les llaunes; en els pots de vidre, la toxina els esquerda o els trenca. El pot de vidre que van obrir els bombers no estava esquerdat però podria ser que no ho fos perquè el bacteri encara no s'hauria expandit prou per afectar el vidre.

El darrer brot de botulisme constatat a Catalunya va ser l'any 2011 i va afectar cinc persones d'una mateixa família que van menjar empanada de carn. El 2009 un centenar d'ànecs del parc de la Ciutadella de Barcelona van morir per un brot de botulisme del tipus C, que, segons va comunicar llavors l'agència de salut pública, és un tipus de botulisme que no afecta els humans.

LA DATA

27.06.16
Els bombers
de Palafrugell van fer al parc el dinar que va causar la intoxicació per botulisme a dos d'ells.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia