Successos

SALUT

Salut retira els fesols i el bacallà sospitosos d'haver intoxicat dos bombers

Es venien als supermercats Bonpreu i Condis a Catalunya i a altres de l'Estat

Salut difon la llista dels lots sospitosos perquè la gent miri si en té a casa

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha ordenat retirar immediatament dels supermercats que en venien les mongetes cuites en pot i el bacallà dessalat que van menjar els dos bombers del parc de Palafrugell que ara són a l'UCI en estat greu afectats de botulisme. Les anàlisis que determinaran quin dels productes és el causant de la intoxicació no es preveu que estiguin fins la setmana que ve, però Salut els fa retirar per prevenció i ha difós la llista dels números de lots sospitosos perquè la gent pugui comprovar si en té a casa i no se'ls mengi.

Els productes, que els supermercats ja han retirat, són: mongetes cuites en pot de vidre de 400 grams envasats per Hermanos Cuevas SA i distribuïts per Bonpreu i Condis a Catalunya. Els lots sospitosos són: L-146-16, L-155-16, L-166-16, L-160-16, L-127-16, L-120-16, L-082-16 i L-116-16. I també el bacallà esqueixat dessalat de 250 grams de les marques Bonpreu i Royal, envasat per Copesco & Sefrisa SA, que es venien a diferents cadenes de supermercats. Els lots d'aquest bacallà sospitosos són: 6144b1-144, 6151b1-151, 6158b1-158, 6159b1-159, 6165b1-165, 6167b1-167 i 6172b1-172.

Com que els productes també s'han distribuït a establiments d'arreu de l'Estat, l'Agència de Salut Pública ho ha posat en coneixement de les autoritats sanitàries de l'Estat perquè adoptin les mesures de prevenció.

Bonpreu, a través d'un comunicat, va exposar ahir que, a banda de retirar tots els productes que s'investiguen, recomana als clients que hagin adquirit algun d'aquests productes en l'últim mes en algun establiment del grup, que el retornin i li abonaran els diners. També exposen que han informat els fabricants dels productes relacionats, perquè activin els protocols i duguin a terme les accions pertinents.

Continuen a l'UCI

Els dos bombers afectats per botulisme continuen ingressats en estat greu a l'UCI de l'hospital Josep Trueta de Girona. Els bombers es van trobar malament després del dinar que van fer al parc dilluns, juntament amb set companys, que no han emmalaltit. Els bombers havien comprat el menjar al supermercat Esclat que hi ha més a prop del parc de bombers. Primer van ser atesos a l'hospital de Palamós, on un metge va detectar que els símptomes que patien eren de botulisme, i els van traslladar al Trueta, on se'ls va donar una dosi de l'antídot contra la toxina del botulisme. Salut s'ha proveït de més dosis, perquè només en quedaven tres.

LA DATA

27.06.16
Dos bombers
del parc de Palafrugell es van intoxicar amb el menjar i van emmalaltir per botulisme

LA XIFRA

20
casos
de botulisme es van detectar entre el 1990 i el 2015 a Catalunya i no hi va haver cap defunció

Vint casos de botulisme en 15 anys

Des de l'any 1990 fins al 2015 a Catalunya s'han detectat set brots amb un total de 20 persones afectades de botulisme, segons dades del Departament de Salut. Divuit d'aquestes persones afectades van haver de ser hospitalitzades i finalment totes van sobreviure a la malaltia. El darrer cas, abans dels bombers de Palafrugell, va ser el d'una família de Barcelona (els pares, els fills i la parella d'un dels fills) que va patir botulisme l'any 2011, després de menjar una empanada farcida de carn. Un dels casos detectats a Girona va ser el 1994 i la intoxicació la van provocar uns espàrrecs en conserva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia