Successos

Terratrèmol davant la costa, al Port de la Selva

Va tenir una intensitat de 3 graus en l'escala de Richter

Es va notar a diverses poblacions, on no va causar danys

Un sisme que es va fer notar, sense que s'haguessin de lamentar danys, es va registrar ahir a la comarca de l'Alt Empordà. La magnitud del terratrèmol va ser de 3 graus en l'escala de Richter i l'epicentre va ser al mar. Es va originar davant la costa, entre el Port de la Selva i Llançà. Aquest fenomen natural es va desencadenar quan faltaven pocs minuts per un quart de tres de la tarda i, malgrat que va ser molt superficial, el radi de la sacsejada va incloure diverses poblacions. El telèfon d'emergències 112, en concret, va rebre un total de 14 avisos de ciutadans que alertaven que havien detectat el tremolor o bé que havien sentit un soroll intens. Les localitats d'on provenien aquestes trucades són el Port de la Selva, Roses, Cadaqués, Llançà, Colera, Palau-saverdera, Portbou i Vilajuïga. L'alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, va relatar que el sisme es va percebre clarament al terme municipal, si bé no li constava que hagués ocasionat cap desperfecte.

En aquesta població, el terratrèmol va anar acompanyat d'uns primers moments d'incertesa i temor; i va provocar que hi hagués gent que sortís al carrer per comprovar què havia passat. De fet, tot i que el focus va ser al cap de Creus, la zona on l'efecte va ser més present va ser al Port de la Selva, on l'epicentre es va situar a tan sols una milla mar endins des de la muntanya del puig Gros. Tant els veïns del municipi com els turistes van explicar que es van escoltar “dos espetecs molt forts” i que els qui eren a casa van veure tremolar les parets. “En un principi, ens hem pensat que eren dos avions militars que trencaven la barrera del so”, va manifestar un veí, Genís Pinart, tot recordant que el novembre del 2013 les maniobres d'uns caces que volaven a massa poca altura ja van provocar l'alarma a la zona.

Hi havia qui també especulava que podia haver estat un accident de trànsit i que un cotxe hagués xocat contra una paret, o una explosió de gas. D'altres, com en el cas d'uns turistes francesos, ho van atribuir a uns petards d'alguna festa o a trets de caçadors. “Érem a dalt del mirador de Sant Pere de Rodes i he sentit com dos trons. M'ha estranyat que s'acostés tempesta, i per això he cregut que devien ser trets”, va comentar Catherine Claudy a l'ACN.

El regidor de Governació, Roger Pinart, hi va afegir que la hipòtesi del terratrèmol es va confirmar uns deu minuts més tard d'haver-se produït els dos esclats. “Després de les explosions i de cinc o sis segons de moviment, he començat a rebre trucades. Un cop hem sabut que era un sisme, fins i tot hem fet anar els vigilants municipals a la punta de la Creu per descartar perill de tsunami, però, per sort, tot ha quedat en un incident menor.”

LES FRASES

En un principi hem pensat que eren dos avions militars que havien trencat la barrera del so
Genís Pinart
VEÍ DEL PORT DE LA SELVA
Els vigilants municipals han anat fins arran de mar per descartar risc de tsunami
Roger Pinart
regidor de governació del port de la selva


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia