Successos

Un vaixell d'Arenys ‘pesca' la caravel·la de Colom

Des de l'any 1995 diversos pesquers han enganxat les arts a la rèplica de la ‘Santa María' que es va enfonsar davant la costa del Maresme

Porten fins a port el que podria ser una part de la quilla

No és el primer, i potser tampoc serà l'últim, vaixell que embarranca amb les restes de la caravel·la Santa María, que durant anys va servir d'atractiu turístic davant l'estàtua de Colom al port de Barcelona. Sí que és el primer, però, que puja a la superfície una part de la caravel·la. No hi va haver manera de desenganxar el tros de fusta, d'uns tres metres, de les arts d'arrossegament que dilluns al matí va deixar anar la barca Mariano. La solució va ser pujar-la juntament amb l'art, que estava a punt de trencar-se, i d'altres xarxes que portava enganxada i arrossegar-ho com van poder fins al port d'Arenys. “Vam passar com d'altres cops pel costat, perquè és un lloc on es fa molt peix, i vam tenir la mala sort de quedar-hi enganxats, i no ens podíem ni moure”, explica un dels pescadors del Mariano.

Tot indica que la part recuperada seria un tros de la quilla de la rèplica de la Santa María que es va construir el 1952 amb l'objectiu de filmar-hi la pel·lícula Alba de América i que després, durant anys, formaria part de la ruta turística al port barceloní. L'enfonsament de la nau com un biòtop artificial més al fons marí es va fer fa més de vint anys i mig d'amagat davant les costes del Maresme. Es resolia així el seu futur després que quedés inservible pels atacs amb còctels molotov de militants de Terra Lliure que la consideraven un símbol de l'espanyolitat.

El punt exacte de l'esfondrament no es va descobrir fins que, a partir del 1995, s'hi van embarrancar diversos pesquers de Blanes i Arenys, i van alertar per fer baixar-hi els primers submarinistes experimentats, a uns cinquanta metres de fondària, i comprovar que eren les restes de la rèplica de la caravel·la. Durant anys va ser un lloc freqüentat pels submarinistes, però en les darreres immersions van veure que la nau ja s'anava dispersant.

Els pescadors, tot i que tenen senyalitzat al GPS la ubicació exacta entre Calella i Sant Pol, asseguren que el pas dels vaixells amb les arts i els corrents del fons han anat desplaçant trossos de la nau, amb el risc de trencar fàcilment les xarxes als qui s'hi troben pel mig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia