Successos

Un foc crema cent hectàrees a tocar del poble de Sant Feliu

Les flames es van acostar al nucli habitat i els Bombers van ordenar als veïns que es tanquessin a casa

Els Agents Rurals van agafar diverses mostres al costat de la carretera d'Avinyó, on es va originar el foc

El primer gran incendi de l'estiu a la Catalunya Central va cremar ahir a la tarda 96 hectàrees forestals i agrícoles al sud del poble de Sant Feliu Sasserra. Els Bombers van rebre el primer avís a dos quarts de tres de la tarda. En pocs minuts, la columna de fum ja era ben visible al Bages, el Moianès, el Lluçanès i el Berguedà.

Els primers instants del foc es van viure d'una manera tensa entre els veïns, que tenien el fum i les flames a tocar. Els Bombers van ordenar el seu confinament per seguretat, tot i que els nervis van fer que més d'un no atengués la recomanació. L'incendi es va originar a tocar de la carretera que uneix el poble amb Avinyó (B-431), al punt quilomètric 63, en un camp de cereals. La carretera va ser tallada al trànsit durant bona part de la tarda. El vent va fer que les flames avancessin ràpidament i en menys d'una hora es van cremar més de 40 hectàrees. Els Bombers van augmentar el número d'efectius fins a destinar-hi quaranta mitjans terrestres i deu d'aeris, que van rebre el suport de diverses ADF. El vent, però, no ajudava, i ajuntaments com el d'Olost van fer una crida als pagesos perquè rostollessin els camps segats per impedir la propagació del foc.

La Generalitat va establir el centre de comandament a l'escola de Sant Feliu, on van anar l'alcalde, Joan Ramon Soler; la delegada del govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà; el director general dels Bombers, Juli Gendrau, i el conseller d'Interior, Jordi Jané. Allà els Bombers informaven a les cinc de la tarda que el flanc esquerre era el que més avançava. El dret, en canvi, ja es propagava amb lentitud. A les sis, els Agents Rurals van informar que l'incendi continuava actiu, però que ja era de baixa intensitat. Finalment, el foc es va donar per estabilitzat a un quart de vuit del vespre, tot i que els Bombers no el donaran per apagat fins avui, ja que dins el perímetre encara restaven focus actius.

L'alcalde va explicar que no hi va haver ferits. Les flames, però, van afectar el cobert, unes 200 bales de palla i una màquina de segar d'una granja que va poder salvar les vaques i els porcs. També va dir que les flames van passar per sobre de diverses masies actualment deshabitades i va agrair la tasca dels cossos d'emergència “que han evitat una desgràcia; s'haurien pogut cremar més de 600 hectàrees”. El conseller Jané també va dir que s'havia pogut impedir un foc important “de 800 hectàrees” i va confirmar que l'origen era al costat de la carretera. Els Agents Rurals van recollir mostres que ara s'analitzaran. Jané va demanar molta precaució els dies vinents. La Catalunya Central patirà de ple l'onada de calor, amb temperatures de 40 graus, i el risc d'incendi serà molt elevat. Just avui fa quatre anys del darrer gran incendi de Sant Feliu, que va cremar 400 hectàrees.

LA XIFRA

50
mitjans: 40 de terrestres i deu d'aeris. Els Mossos, l'ADF i els Agents Rurals també hi van ser.

LA FRASE

Hi ha hagut nervis; hi havia molt de fum i al principi s'ha generat una situació de caos entre els veïns
Joan Ramon Soler
alcalde de Sant feliu sasserra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia