Educació

Els sindicats reclamen els recursos que hi havia abans de les retallades

Ustec xifra en 11.850 el nombre de docents que calen per l'augment de la matrícula

Demana que les baixes es cobreixin des del primer dia d'absència

L'augment del nombre de mestres, especialment per a l'escola inclusiva i els centres d'alta complexitat, anunciat pel Departament d'Ensenyament, no convenç els sindicats, que els últims dies han reclamant amb insistència que, com a mínim, es torni als recursos que hi havia abans de les retallades en educació dels últims anys. Ustec-STEs, el sindicat majoritari en l'ensenyament públic, va xifrar ahir en 11.850 el nombre de mestres de més que hi hauria d'haver a les escoles i instituts catalans per compensar els que s'han “perdut per les retallades combinades amb l'augment de matrícula (82.000 alumnes més que fa 6 cursos)”.

El portaveu nacional d'Ustec, Ramon Font, va criticar les declaracions dels darrers dies de la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, que assegura que, després de l'augment del nombre d'hores lectives que es va aplicar als docents, els alumnes estan tan ben atesos com abans. “Això no és veritat. Les hores que dediquem als alumnes són de menys qualitat, perquè no tenim prou temps per a la coordinació formal i informal entre els mestres”, va replicar el dirigent sindical.

Font va acusar el govern de no tenir l'educació com una prioritat i va recordar que Catalunya només inverteix el 2,05% del PIB en educació, un percentatge molt inferior al 6% que hi hauria de destinar segons la llei d'educació de Catalunya (LEC). El portaveu d'Ustec va posar com a exemple de la deixadesa del Departament d'Ensenyament, entre altres coses, el fet que el 32,3% dels mestres siguin interins, quan el Parlament de Catalunya va aprovar que no passesin del 5%, i que no es facin les substitucions des del primer dia de la baixa. Font va exhortar el govern a demostrar la seva preocupació social en el pressupost del 2017.

Decret de plantilles

El sindicat va denunciar que el Departament d'Ensenyament no ha cobert encara 316 substitucions de docents de les 6.789 que s'han fet a causa de l'especialització que es demana en molts mestres des que hi ha en vigor el decret de plantilles o bé per falta de personal, sobretot en la formació professional (FP).

Ustec també va carregar contra l'aplicació de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe), especialment per les revàlides d'ESO i de batxillerat, la mesura “més retrògrada” de la llei Wert, en paraules de Font, que també va criticar l'“ofensiva” del PP contra la immersió en català a les escoles, agreujada després de l'acord entre aquest partit i Ciutadans per implantar un model d'ensenyament trilingüe per a tot l'Estat. El portaveu del sindicat va acusar Ensenyament d'estar aplicant “punt per punt” la Lomqe, tret de la formació professional bàsica.

Font també va criticar que encara no s'hagi acordat un protocol contra les agressions després que el Departament prometés tirar-lo endavant arran de la mort d'un professor a mans d'un alumne l'abril del 2015. Ustec demana que el text obligui el govern a donar suport jurídic a les persones afectades des del primer moment i a personar-se com a part en els casos greus o molt greus.

LES XIFRES

316
substitucions
de les 6.789 de l'inici de curs no s'han fet, segons ha denunciat el sindicat Ustec.
2,05
per cent
del PIB inverteix Catalunya en educació. Segons la llei d'educació de Catalunya, hauria de ser el 6%.
32,3
per cent
de mestres interins hi ha a Catalunya, segons Ustec. El Parlament diu que no haurien de passar del 5%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia