Societat

Societat

Recuperar el fus horari faria més racional el canvi d'hora

Tots els partits estatals s'han compromès a tornar a l'horari del meridià de Greenwich, modificat per Franco l'any 1940

Amb la modificació d'aquesta nit, encara hi ha una hora de decalatge

Els promotors de la reforma horària a Catalunya, liderats pel diputat de Junts pel Sí Fabián Mohedano, fa més de tres anys que lluiten per la racionalització dels horaris amb la conciliació laboral i familiar com a bandera. En aquest temps, han aconseguit implicar en el projecte molts sectors polítics i socials. I moltes empreses. Les seves campanyes de sensibilització s'han centrat a reivindicar uns horaris racionals, però mai a modificar fusos horaris. I no ho han fet, en part, perquè és un tema que depèn de Madrid i de la Unió Europea i també perquè en el grup que defensa la reforma encara no hi ha un consens sobre si hem de continuar com ara, amb l'horari de Berlín, o hem de recuperar el nostre horari natural, que coincideix amb el de la Gran Bretanya, les Canàries i Portugal.

El compromís de Mariano Rajoy i la resta de partits de l'Estat de recuperar el fus horari natural d'Espanya, que és el que marca el meridià de Greenwich i que va ser modificat per decret per Franco l'any 1940 per adaptar-se a l'horari alemany, podria acabar afavorint la racionalització dels horaris que reclamen els defensors de la reforma horària a Catalunya. Recuperar aquest horari, contra el qual ja s'han pronunciat els parlaments balear i valencià, implicaria que tot el territori tornaria al fus que li correspon per situació geogràfica i, per tant, que, almenys mentre dura l'horari d'hivern –el que comença avui–, l'hora oficial estaria en consonància amb l'hora solar.

“El tema és complex. No és una vareta màgica, i menys si tenim en compte que la sortida del sol no només depèn del meridià de Greenwich. També influeix si estàs al nord o al sud, a l'est o a l'oest”, subratlla José María Fernández-Crehuet, professor de la Universitat Politècnica de Madrid i autor del llibre La conciliació de la vida professional, familiar i personal. Espanya en el context europeu. Tot i així, Fernández-Crehuet està convençut que tornar a l'horari natural afavorirà “el canvi que necessitem com a societat i permetrà ajustar també els horaris dels àpats”. “La gent va molt estressada i està cansada. Amb la recuperació de l'horari solar, podríem dormir una hora més i escurçar la distància entre l'esmorzar i el dinar, un dels problemes que tenim.”

Com que no hi ha unanimitat sobre el fus horari en el grup català que defensa la reforma, Mohedano prefereix no pronunciar-se. “Hi ha partidaris de seguir amb l'hora de Berlín i també de tornar a l'hora de la Gran Bretanya i Portugal. Jo el que demano és un debat a escala europea per poder adoptar la decisió”, diu Mohedano, que entén que, més enllà de l'hora natural, també s'han de tenir en compte “qüestions de caràcter econòmic i polític”. En el que sí que coincideixen tots dos és a rebutjar la proposta aprovada pels parlaments valencià i balear. “Els nens han d'anar a l'escola, si pot ser caminant, i que els toqui el sol. Si prioritzem el consum i l'oci, estem perjudicant les activitats del matí”, emfatitza Mohedano.

A les tres seran les dues

El canvi d'hora que es fa aquesta nit –a les tres de la matinada, el rellotge s'ha de posar a les dues– no té res a veure amb els fusos horaris. És la conseqüència d'una mesura adoptada l'any 1974 per estalviar energia per l'encariment del petroli. De fet, el canvi significatiu és el que té lloc a la primavera, que és quan s'afegeix una hora. Ara, el que es fa és recuperar l'horari habitual, que en el cas de l'Estat espanyol encara porta 60 minuts de decalatge respecte a Greenwich.

Durant aquest període, segons l'Institut Català d'Energia, s'han estalviat entre 5 i 6 euros per llar a Catalunya. I ha suposat un estalvi de 15 milions d'euros entre serveis, comerç i indústria. El tema de l'estalvi d'energia també és controvertit. Hi ha experts que asseguren que econòmicament no compensa. Tot i així, ho defensen, com és el cas de Fernández-Crehuet, “per poder aprofitar més hores de sol”.

LES FRASES

Els nens han d'anar amb llum a l'escola. Si prioritzem l'oci, perjudiquem les activitats del matí
Fabián Mohedano
promotor de la reforma horària
La gent va cansada i estressada. Tornar a la nostra hora natural afavoriria el canvi que tots necessitem
J.M. Fernández-Crehuet
professor Politècnica de madrid
Cal un horari lògic. La societat moderna necessita que les hores de sol s'adaptin al seu temps d'oci
Moció aprovada pel Parlament Balear


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Parlament avala la creació de 245 places de Mossos d’Esquadra

Barcelona
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Més núvols

Barcelona

L’ONU reconeix les propietats medicinals del cànnabis

Brussel·les / Viena

Vergés diu que decidiran sobre el canvi de tram “el més aviat possible”

L’Hospitalet de Llobregat

El Consell Interterritorial acorda el tancament perimetral durant les festes de Nadal

Barcelona

Espanya registra 9.331 nous positius de Covid-19 i suma 273 noves defuncions

Madrid

El govern espanyol interromprà els desnonaments de famílies vulnerables mentre duri l’estat d’alarma

madrid

Les associacions aèries reclamen als governs europeus eliminar les quarantenes

Brussel·les

França farà controls fronterers per dissuadir els ciutadans d’anar a esquiar a l’estranger

Brussel·les