Societat

serveis funeraris

Manresa, pionera a executar la liberalització funerària

L'empresa Eternam iniciarà l'activitat el mes vinent en unes oficines del cèntric passeig Pere III

La llei actualment permet operar sense necessitat de disposar d'un tanatori; llogaran les sales o la vetlla es farà al domicili

Manresa es convertirà el mes vinent en la primera població de Catalunya que fa efectiva la liberalització del servei funerari. L'empresa Eternam va confirmar ahir que obrirà una oficina al cèntric passeig Pere III, des d'on operarà sense necessitat de disposar de tanatori propi o de sales de vetlla.

Aquest fet serà possible gràcies a la modificació de les ordenances que el ple de Manresa va fer al febrer –que es va aprovar per àmplia majoria–, quan va adequar la normativa municipal al nou marc legal europeu sobre serveis funeraris i es va convertir, d'aquesta manera, en la primera ciutat del país que ho feia.

Després de Manresa, ho ha fet Salt, ara fa just un mes, i els propers municipis podrien ser Barcelona, Girona i Viladecans, on l'associació Esfune –que agrupa petites funeràries que defensen la liberalització del sector– també ha demanat la modificació de les ordenances, tal com va fer a Manresa, segons va explicar ahir Aureli Sánchez, president d'Esfune i director general d'Eternam, una de les petites empreses que integren l'entitat i que té com a gerent Luz Helena Bustos.

A la capital del Bages, Eternam obrirà el que s'anomena l'“oficina funerària” al centre de la ciutat i ho farà sense la necessitat de dotar-se de llicència municipal de Manresa: “Tenint llicència d'un altre municipi n'hi ha prou”, van detallar els responsables de l'empresa. Sí que haurà de donar d'alta, però, l'activitat. Un dels fets que han aixecat més preguntes és el de les sales de vetlla. Sánchez va explicar que, per al domicili mortuori –així s'anomena el darrer lloc físic on el cos s'està abans de ser enterrat o incinerat–, la llei preveu tres possibilitats: fer la vetlla al domicili particular –“un fet que molta gent desconeix que es pot fer”, diu–, deixar el cos als frigorífics i fer la vetlla en una de les sales que tenen les altres tres empreses que operen a la ciutat. La normativa, subratlla, indica que “s'han de poder llogar”, si bé també exposa que els acords han de ser entre les empreses, un fet que no es preveu fàcil: “Iniciarem les negociacions”, afirma Sánchez, que espera sortir-se'n. I, si no, “hi ha la via de la reclamació”. Concreta que “si un familiar demana llogar una sala de vetlla, el tanatori no s'hi pot negar”.

Preus actuals “abusius”

La liberalització, va assegurar, “farà baixar uns preus que ara tenen uns marges abusius”. La seva empresa, va detallar, sortirà al mercat amb un preu més competitiu que és fruit de l'obertura del sector, i hi va afegir: “És sobretot per la nostra manera d'entendre l'economia des d'un vessant més social.” “Sortirem amb un preu de servei bàsic de 1.350 euros sense IVA”, –hi ha poblacions al Bages, com ara Navàs i Artés, on el cost es pot disparar fins a 5.000 euros, segons va denunciar recentment la CUP–. Aquest preu “inclou els quatre serveis obligats per la llei: la informació i la tramitació administrativa, la recollida del difunt, el tractament higiènic i sanitari, i la venda del fèretre i l'encaix del cos”. El paquet també n'inclou de complementaris, com ara “la corona de flors, cent recordatoris i el trasllat del cos al destí final que s'esculli”.

Sánchez també va fer notar que la posada en marxa de l'empresa a Manresa generarà quatre llocs de treball “de manera inicial, després en podrien ser més”.

Sis milions en cinc anys

Segons els càlculs fets per Esfune, els familiars de la gent que ha mort a Manresa o a la seva àrea d'influència en els darrers cinc anys s'haurien estalviat en conjunt sis milions d'euros si el mercat hagués estat liberalitzat, comptant “una mitjana de sobrecost en cada preu de mil euros”.

LES FRASES

Iniciarem les negociacions amb les altres empreses; si un familiar demana llogar una sala de vetlla no s'hi poden negar
Les vetlles també es poden fer a casa, no hi ha cap llei que obligui a portar el cos a un tanatori
Aureli Sánchez
director general d'eternam

Nou concurs públic per al primer crematori del Bages

El ple de Sant Fruitós de Bages havia d'aprovar anit un segon concurs per a la construcció del tanatori amb crematori –el primer del Bages– després que el primer quedés desert. Només s'hi va presentar una empresa, que és la mateixa que obrirà ara a Manresa, Eternam. Segons va detallar ahir Aureli Sánchez, no van posar tota la documentació requerida dins el sobre, tot i que després la van entrar per registre a l'Ajuntament. L'equip de govern, però, va decidir anul·lar el procés per evitar possibles conseqüències legals. La segona convocatòria tindrà les mateixes característiques que la primera. El director d'Eternam va avançar que s'hi tornaran a presentar. El concurs preveu que ha de ser l'empresa adjudicatària la que es faci càrrec de la construcció. A canvi, obtindrà la gestió per als pròxims 45 anys. Sánchez no va amagar que el servei de tanatori a Sant Fruitós pot ser deficitari si es té en compte que s'ha de construir, però va dir que el crematori ho compensarà. I és que ni el Bages ni les comarques del nord disposen ara d'aquest servei. Sánchez pensa en zones com el Berguedà, el Solsonès, l'Alt Urgell i la Cerdanya. A més, va indicar que un cop el tanatori estigui fet, ja no hauran de negociar amb les empreses de Manresa per al lloguer de sales de vetlla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Llagostera habilita un espai per al dol perinatal al cementiri

LLAGOSTERA
medi ambient

Reclamen més control de la contaminació al Camp d Tarragona

TARRAGONA
GIRONA

El Tarlà ja volta i Jaume Cruset fa un pregó rimat de les Festes de Primavera

GIRONA
equipaments

Els veïns d’Alpens voten a favor de fer la piscina municipal

ALPENS

Vilafant rep Rafael Sala, el soldat republicà afusellat i trobat a Paterna

VILAFANT

Reclamen una actuació urgent per l’antiga Ràdio Liberty

PALS
SOCIETAT

Llançament de petits satèl·lits des de l’aeroport de Lleida-Alguaire

ALGUAIRE
Girona / salt

La Generalitat blindarà dimecres 25 milions per al Campus de Salut del Trueta

SALT / GIRONA
medi ambient

Mascort descarta refer el decret de piscines tot i el rebuig de l’oposició

barcelona