Societat

El postpart, millor al sofà de casa

L'ICS potencia l'atenció domiciliària a les dones que acaben de tenir un nadó

A Barcelona s'ha passat de les 105 visites del 2013 a les 590 del 2015

Alguns hospitals ja ofereixen l'alta precoç a les mares

“Els primers dies,quan arribes a casa amb el nadó, tens molts dubtes i estàs insegur”

Per anar bé, hauries de tenir un coixí sota el braç quan li estàs donant el pit”... La Roser Porta, llevadora d'una de les unitats de salut sexual i reproductiva (ASSIR) de l'Institut Català de la Salut (ICS), seu al costat de la Núria Batalla, al sofà de casa seva. La Núria té el petit Aran als braços. Està inquiet. Tot el matí que no deixa de plorar. “Si continua així el portarem al pediatra després de dinar”, diu el seu pare, l'Andoni Fernández. Però la Roser el tranquil·litza. “Deu tenir còlics, jo el veig bé...”

La visita de la Roser forma part del programa d'atenció al postpart a domicili que l'ICS vol potenciar a Catalunya. Només a l'àmbit de l'atenció primària a la ciutat de Barcelona s'ha aconseguit passar de les 105 atencions a casa l'any 2013 a les 590 el 2015. Les encarregades de fer aquestes visites són llevadores de l'ASSIR, unes unitats situades als centres d'atenció primària, que donen cobertura a vuit de cada deu dones de Catalunya. En els últims anys, s'ha incrementat la coordinació entre els hospitals i els ASSIR per garantir la cobertura de les dones ateses després de donar a llum per part de les llevadores d'atenció primària. L'any passat van atendre més de 35.000 dones, el 83,37% del total. La visita a la Núria Batalla i el seu nadó, al carrer Gran de Gràcia de Sant Andreu, forma part d'aquest programa de promoció del postpart domiciliari. “L'objectiu no és només evitar que la dona s'hagi de desplaçar a la consulta del CAP. L'objectiu és millorar la qualitat de l'atenció, procurar que la dona se senti més còmoda. A casa, la llevadora veu aspectes de la vida que són impossible d'endevinar en una visita al CAP”, explica la Roser.

La Núria no hi pot estar més d'acord. Avui, per exemple, la visita ha evitat que hagin de portar l'Aran a urgències. L'atenció té també aquesta vessant tranquil·litzadora. “Els primers dies, quan arribes a casa, tens molts dubtes, estàs insegur. Nosaltres vivim sols, no tenim cap àvia a la qual puguem recórrer”, diu la Núria. Els dubtes eren nombrosos. “Com que em van fer cesària, els primers dies el nen xuclava i xuclava i jo no tenia llet. La llet no em pujava”, recorda.

La Roser li ha ensenyat moltes coses, entre elles a donar el pit estirada al llit. “Ja sé que la maternitat és una cosa natural, però el suport és important i aquí a casa és més fàcil. La consulta és més freda”, diu l'Andoni, que, bromista de mena, presumeix d'haver après molt ràpid a canviar els bolquers.

A banda de promoure l'atenció domiciliària al postpart, l'ICS també està potenciant l'alta precoç després de donar llum a l'hospital. Els dos serveis estan relacionats. Diversos hospitals catalans ja ofereixen a les dones la possibilitat de marxar a casa abans de les primeres 24 hores després del part. Actualment això es fa al Trueta de Girona, amb més de 200 altes precoces en dos anys, i a la Vall d'Hebron, amb 75 altes precoces des del mes de juliol del 2015, quan van implantar el servei. L'èxit de la iniciativa, molt habitual a Europa, especialment a la Gran Bretanya, ha portat l'ICS a oferir l'opció al Germans Trias de Badalona i a l'Arnau de Vilanova de Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA