Educació

educació

vaga

Els mestres convoquen vaga en la votació del pressupost

Els sindicats de l'ensenyament reclamen recuperar les condicions laborals anteriors a les retallades del 2010

Demanen un calendari de negociació i fets concrets per evitar l'aturada

Els sindicats de l'ensenyament van iniciar ahir una campanya per mirar d'incloure les seves demandes en els pressupostos del 2017, que estan ja en tràmit parlamentari i que podrien sotmetre's a votació el 9 de febrer vinent; data en què hi ha convocada una vaga de mestres i estudiants. Els convocants volen aprofitar la pressió del govern per aprovar els comptes i mirar de recuperar, d'aquesta manera, les condicions laborals anteriors a les retallades de l'any 2010.

Concretament, els sindicats demanen retornar a l'horari lectiu anterior (23 hores a primària i 18 a secundària, en lloc de les 21 i 20 actuals), que se substitueixi tot el personal des del primer dia de la baixa i des de l'1 de setembre, la reducció de dues hores lectives als més grans de 55 anys, que els mestres substituts cobrin el mes de juliol, que no es tanqui cap grup a l'escola pública i es redueixi el nombre d'alumnes per docent, i que es redueixi la taxa d'interinitat, propera al 25%.

“No demanem els 2.000 milions d'euros més que la LEC [llei d'educació de Catalunya] diu que hauríem d'invertir, sinó 142 milions extres”, va recordar Ramon Font, portaveu d'USTEC-STE's. De fet, els sindicats estan disposats a desconvocar la vaga si el Departament d'Ensenyament els ofereix un calendari de negociacions i es compromet a satisfer alguna reivindicació concreta. “Per cada hora lectiva que es reduís es crearien 1.500 llocs de treball. Reduir-ne una costaria 40 milions d'euros i reduir-ne dues, 80 milions. Això és pràcticament xavalla” per al pressupost global. Les organitzacions de docents van recordar que les retallades es van prendre com una “mesura excepcional” i la portaveu de CCOO, Marta Tejedor, va acusar el govern de no tenir l'educació com una “prioritat”, ja que des de l'any 2010 ha deixat d'invertir-hi més de 5.300 milions d'euros, la qual cosa suposa una reducció de sis dècimes del PIB (del 3% al 2,4%).

Els sindicats argumenten que, a banda dels perjudicis econòmics que han suposat les retallades per als docents, també se'n ressent la qualitat de l'educació. “Abans de l'augment del nombre d'hores lectives, jo tenia 120 alumnes i ara en tinc 150. Això vol dir més exàmens per corregir, més alumnes i pares per atendre; i tot això amb les mateixes hores”, va lamentar Font.

Tot i que la vaga està prevista per al 9 de febrer, els convocants no descarten avançar-la a la vigília, si la votació dels pressupostos es fa el dia 8. La votació també podria trigar un mes més si els comptes es porten al Consell de Garanties Estatutàries. La intenció, en tot cas, és mantenir la pressió al govern mentre duri el tràmit pressupostari.

LA XIFRA

142
milions
d'euros de més reclamen els sindicats en el nou pressupost per satisfer les reivindicacions mínimes.

Un mes de gener calent

Els sindicats van anunciar actes de mobilització durant les setmanes vinents que es concretaran el 26 de gener en concentracions en diversos territoris. Del 16 al 20 està previst que es convoqui la Mesa Sectorial d'Ensenyament, i si durant tot aquest procés no hi ha avenços, es farà vaga. Els sindicats van recordar que el juny passat el Parlament va aprovar una resolució que recollia el gros de les seves reivindicacions i que, per tant, confien que els partits que, com la CUP, hi van votar a favor mantindran el mateix criteri en la negociació dels pressupostos. Però el Parlament ja ha votat, en altres ocasions, resolucions sobre l'educació, com ara la de la retirada dels concerts a les escoles que segreguen per sexe i la reducció del preu de les matrícules universitàries, que el govern ha ignorat. Els sindicats recorden que les reivindicacions que han posat sobre la taula són “de mínims”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona