Societat

Societat

La Diputació estudiarà els preus dels enterraments

L'ens provincial aprova una moció de la CUP en la qual es compromet a realitzar un cens de cementiris i de serveis funeraris

Els cupaires lluiten “perquè la mort deixi de ser un negoci”

El ple de la Diputació de Barcelona va aprovar dijous al vespre una proposta que insta l'organisme a elaborar un cens de cementiris i de serveis funeraris a la demarcació, així com a donar suport a la realització d'estudis que analitzin la viabilitat de crear empreses funeràries públiques als diferents municipis.

La moció va ser presentada pel grup de la CUP a la Diputació i va ser aprovada per majoria absoluta amb els vots a favor de tots els grups llevat dels del PP, que hi van votar en contra. La proposta és una continuació de la campanya que la CUP ha començat recentment al Bages “per reclamar el retorn a una gestió pública dels serveis funeraris”. En aquesta comarca, de fet, la formació independentista ja ha aconseguit que el ple del Consell Comarcal es pronunciï a favor de realitzar l'estudi de viabilitat.

La moció aprovada a la Diputació inclou la realització d'un cens que recollirà el cost d'un enterrament estàndard a cada municipi “per poder així comparar el cost dels serveis funeraris a tota la demarcació incloent-hi tots els serveis associats, com l'edició de recordatoris, el cost del fèretre i el lloguer de la sala de vetlles”. La proposta també inclou cobertura tècnica, jurídica i econòmica a tots els ajuntaments, consorcis públics supramunicipals i consells comarcals que vulguin engegar processos d'internalització de cementiris o de serveis funeraris. La cobertura inclourà l'estudi de viabilitat de la creació d'empreses públiques supramunicipals.

Grans diferències

Des que la CUP va començar la campanya al Bages, ha posat de manifest “les grans diferències de preus” que existeixen actualment entre municipis. A Navàs o Artés “un enterrament estàndard pot arribar fins als 4.800 euros”, mentre que “a les Borges Blanques s'ofereix per menys de 2.000 euros”.

Els cupaires afirmen que amb la internalització del serveis funeraris es poden acomplir dos objectius. En primer lloc, la rebaixa del preu, “ja que molts cops les empreses aprofiten la posició dominant, que en molts casos es tracta de monopolis de fet, per imposar uns preus absolutament inflats i que no tenen cap relació amb els costos que genera el servei”. En segon lloc, “es recuperaria la gestió democràtica d'un servei essencial i absolutament universal, de manera que la mort deixaria de ser un negoci per tornar a ser, simplement, l'etapa final de la vida humana”.

En contra de les clàusules sòl dels bancs

Un altre dels punts que va aprovar de la Diputació va ser una moció contra les clàusules sòl, presentada per Entesa, amb l'abstenció del PP. L'ens es va comprometre a reforçar els diferents programes de suport municipal de mediació de consum i formació especialitzada de productes hipotecaris. També es treballarà amb col·legis d'advocats perquè col·laborin amb l'assessorament i suport als afectats i s'instarà la Generalitat a canalitzar les demandes contra les entitats financeres, presentar-se com a part interessada en el procés i actuar en defensa dels interessos dels afectats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Sant Jordi de rècord a TMB amb 2,5 milions de validacions

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona
girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA