Salut

Nova unitat per detectar l'autisme al Baix Empordà

La primera prova pilot es va posar en funcionament el 2013 al Gironès

Des que es va posar en marxa s'han valorat en aquest període 83 casos nous d'autisme, la majoria d'entre 2 i 7 anys

La segona unitat funcional del trastorn de l'espectre autista (TEA) de la demarcació de Girona, que s'implantarà al Baix Empordà, es va presentar ahir a Palafrugell, en el marc d'una sessió informativa que va aplegar més de 150 inscrits. Aquesta unitat es posa en marxa després que el 2013 va entrar en servei com a prova pilot la del Gironès. Precisament, en quatre anys s'han valorat 83 infants amb sospita d'autisme, als quals s'ha pogut fer un seguiment per professionals dels departaments d'Ensenyament, Salut i Treball, Afers Socials i Famílies.

El gerent del CatSalut a la regió sanitària de Girona, Miquel Carreras, va destacar que es vol incrementar el servei als diferents territoris: “Un 56% dels nens que passen per aquesta unitat són diagnosticats en dos mesos, i això és una molt bona notícia. És un repte molt important que permet donar una millor assistència a la població.” La directora dels serveis territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Girona, Marta Casacuberta, va remarcar que la col·laboració dels tres departaments és clau en aquest projecte.

Finalment, el responsable dels Serveis Educatius i Formació Permanent del professorat als serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Pere Costa, va dir que en ser alumnes els permet donar coneixement al mestre tutor amb una xarxa d'assessorament que el que fa és “valorar la persona en el marc del sistema educatiu”.

El pla d'atenció integral a les persones amb TEA, del pla director de salut mental i addiccions, vol establir un circuit eficaç de detecció, valoració, derivació i intervenció amb els recursos comunitaris existents. És a dir, crear un marc comú d'actuació que faciliti la cohesió entre els diversos departaments i el desenvolupament d'estratègies comunes basades en la formació integrada i la transmissió de coneixement entre els diversos dispositius i professionals que interactuen en l'atenció a les persones amb TEA i les seves famílies.

LA FRASE

La unitat és un repte molt important que permet donar una millor assistència a la població
Miquel Carreras
gerent del CatSalut a la Regió Sanitària de Girona

L'experiència del Gironès

Amb l'objectiu de detectar de manera precoç els casos de TEA i fer-los un seguiment de manera integral, el 2013 es va posar en marxa com a pla pilot a Girona la unitat funcional de TEA al Gironès i el Pla de l'Estany, formada per professionals dels departaments de Salut, Ensenyament i Treball, Afers Socials i Famílies. Arran d'aquesta experiència, s'ha decidit exportar el model a la comarca del Baix Empordà. Des que es va posar en marxa la unitat funcional del Gironès s'han valorat 83 casos nous d'autisme, la majoria d'entre 2 i 7 anys.

La prova pilot en l'àmbit de Catalunya va permetre que un 57% dels casos valorats obtinguessin el primer diagnòstic de certesa en menys de 60 dies de la primera visita. El pla d'atenció integral estableix un circuit de detecció, valoració, derivació i intervenció amb els recursos comunitaris existents; és a dir, crear un marc comú d'actuació que faciliti la cohesió entre els departaments i el desenvolupament d'estratègies comunes basades en la formació integrada i la transmissió de coneixement entre els dispositius i els professionals que interactuen en l'atenció a les persones amb TEA i les seves famílies.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

“Seguiment notable” de la vaga de jutges i fiscals per demanar millores laborals

L’han convocada les quatre associacions de jutges i les tres de fiscals

També reclamen una major independència

Barcelona
 

Vall d’Hebron lidera el primer assaig clínic de l’Estat per tractar lesionats medul·lars amb cèl·lules mare mesenquimals

Barcelona
 

Troben un nadó mort a l’Ecoparc de Montcada i Reixac

montacada i reixac
 

Mor el conductor d’un turisme en un xoc frontal amb un camió a Girona

girona
 
LA VIDEOTECA

Una mestra que no sap multiplicar

 

Els immigrants menors tutelats a Catalunya es dupliquen

barcelona
 

Més de trenta AMPA, en la protesta pels menjadors

girona
 

Desxifren com funciona el genoma de la leucèmia

barcelona
 

Madrenas creu que Temps de Flors ha tocat sostre i no faran més promoció general

girona