Societat

gestió de l'aigua

Clam unitari a Terrassa per una gestió pública de l'aigua

Unes 3.000 persones protesten en una manifestació que ha tingut el suport de 100 entitats, partits polítics i sindicats

Els manifestants critiquen l'assetjament a l'Ajuntament en el procés de recuperació de la concessió

Prop de 3.000 persones es van manifestar ahir pel centre de Terrassa per exigir la gestió municipal del subministrament de l'aigua, una qüestió que ha arribat als jutjats després que Mina Aigües de Terrassa SA, l'empresa que ha gestionat el servei durant 75 anys, denunciés la pròrroga imposada per l'Ajuntament de Terrassa per estudiar una millor gestió un cop ha finalitzat la concessió. A la protesta, convocada per les plataformes Aigua És Vida i la Taula de l'Aigua amb el lema S'escriu ‘aigua', es llegeix ‘democràcia', s'hi han adherit un centenar d'entitats, sindicats i partits polítics. Entre els assistents, a més de l'alcalde, Jordi Ballart, es van poder veure batlles d'altres ciutats i els diputats Joan Tardà, Xavier Domènech i Anna Gabriel. Tots tres van posar l'èmfasi en el paper capdavanter que està tenint Terrassa en la municipalització del servei. “Reivindiquem la sobirania de l'aigua per construir el país que volem”, va declarar Tardà.

La d'ahir va ser una de les protestes més multitudinàries que ha viscut Terrassa. Així ho va explicar el president de la Federació d'Associacions de Veïns, Ramon Clariana, encarregat de llegir el manifest a la porta de l'ajuntament. El text criticava que “el que hauria de ser un procés normal de recuperació d'una concessió per part d'una administració pública s'està convertint en una campanya de pressió i assetjament dirigida a l'Ajuntament i a l'alcalde”. Les entitats que han donat suport a la protesta defensen que l'aigua és “un bé comú i un dret fonamental que s'ha de garantir a tota la població a un preu just”, i que ha de ser gestionat de manera pública i directa per l'administració. Una lectura que comparteix l'alcalde, que va assegurar que “l'aigua és un dret i no pas un negoci”.

LA XIFRA

100
entitats,
partits polítics i sindicats s'han adherit a la marxa convocada per Aigua És Vida i la Taula de l'Aigua.

LA FRASE

L'aigua és un bé comú i un dret fonamental que s'ha de garantir a un preu just
Manifest llegit per Ramon Clariana

Ballart i l'aniversari de Mina

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha denunciat amenaces i escrits anònims coincidint amb la fi de la concessió de l'aigua que tenia Mina des del 1941. Això no ha estat un obstacle perquè assistís, divendres a la nit, a l'acte de commemoració dels 175 anys de l'empresa, en el qual el president de Mina, Marià Galí, va oferir i va demanar “empatia i generositat de totes les parts implicades per continuar sumant en favor del futur de la ciutat”. Una assistència que va ser criticada per la diputada de la CUP Anna Gabriel: “Som aquí per reclamar la recuperació d'una sobirania que ha estat robada, però també per pressionar l'equip de govern de Terrassa perquè no contemporitzi amb l'empresa.”

Ballart va defensar: “L'alcalde és alcalde de tots, i valorem positivament l'aniversari d'aquesta empresa, que és la més antiga de l'Estat.” I va puntualitzar que no es va quedar a sopar. Ballart va anunciar que el consistori aprovarà aquesta primavera l'informe tècnic sobre el futur model de gestió del servei de l'aigua i que l'actual pròrroga de la concessió a Mina s'haurà d'allargar sis mesos més, però que el procés de municipalització és “imparable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia