Societat

trànsit

homenatge

Tretze boixos i una magnòlia recorden les víctimes de l'accident de Freginals a l'Edifici Històric de la UB

“Cada vegada que un estudiant passi per aquest clos, hi haurà algú que explicarà què va passar”, diu Puigdemont

La Universitat de Barcelona (UB) ha homenatjat aquest dilluns les tretze estudiants que van perdre la vida fa un any en l'accident d'un autocar a Freginals (Montsià) amb un acte al jardí Ferran Soldevila de l'Edifici Històric, on s'hi ha col·locat una placa en memòria de les víctimes.

Al voltant de la pedra, s'hi ha plantat una magnòlia -la mateixa espècie que presideix la plaça dels Arbres de Freginals- i tretze boixos. “Avui complim amb el deure del record. Cada vegada que un estudiant passi per aquest clos i vegi la magnòlia i els boixos, que hauran crescut ofenosos, i llegeixi la placa i es pregunti el per què, hi haurà algú que explicarà què va passar”, ha afirmat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha presidit l'homenatge.

El rector de la UB, Joan Elias, ha assenyalat que l'acte celebrat aquest dilluns al migdia, el dia que feia un any de l'accident de trànsit que va segar la vida de tretze estudiants Erasmus i va causar una trentena de ferits, “neix de la necessitat col·lectiva de crear un espai d'homenatge per a elles i per a les seves famílies”. Ara, un racó en un “un lloc emblemàtic” de la institució, el jardí Ferran Soldevila, està “dedicat per sempre al record de les tretze víctimes”, ha subratllat Elias.

“En memòria de les víctimes de l'accident de Freginals” és la inscripció que es pot llegir a la placa de pedra de la muntanya de Montserrat; un conglomerat que vol representar el que “vol ser i vol continuar sent la universitat, “la comunió que combina diversitat i col·lectivitat”, ha explicat el rector. Al voltant de la placa, s'hi ha plantat una magnòlia, “un arbre resistent i vistós i que no varia al llarg de l'any”, així com els tretze boixos, triats també “per la seva resistència i perquè perdurin igual que el nostre record”. En el disseny del monument hi ha participat el Laboratori de Botànica de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació i de la Facultat de Biologia i el Servei d'Obres i Manteniment de la UB.

Puigdemont afirma que Freginals ha donat “lliçons” en seguretat viària

Puigdemont ha explicat que les famílies van demanar des del “dolor serè” que l'accident tingués “conseqüències, en el sentit que es fes tot el possible” perquè una tragèdia com aquesta “no es pogués repetir”. El president de la Generalitat ha assenyalat que s'han posat sobre la taula una sèrie de millores en el transport per carretera com a “conseqüència directa del que hem après de l'accident de Freginals”, amb referència al paquet de propostes en què el Govern ha estat treballant i que vol concretar en els propers mesos. Una de les principals missions és promoure l'ús del cinturó de seguretat en el transport col·lectiu. “Com a conseqüència d'aquestes lliçons, hi haurà vides que se salvaran”, ha afirmat Puigdemont.

El president també ha ressaltat que els responsables i treballadors dels cossos de seguretat i d'emergències i tothom qui va treballar en l'accident de Freginals van estar “a l'alçada com a país” i com a “éssers humans” a l'hora de comprendre el “dolor” d'unes famílies i “el que esperaven de nosaltres”; el patiment d'unes famílies que “no caducarà” però que aquí trobaran “una part de comprensió fraternal”.

En l'acte d'homenatge, també hi ha assistit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el conseller d'Interior, Jordi Jané, i el d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, així com d'altres autoritats barcelonines i catalanes. S'hi han sumat desenes d'estudiants, professors i treballadors de la universitat i algun parent. Les famílies tenien aquest dilluns una recepció amb el Papa de Roma. Serà el divendres 24 quan familiars, autoritats i equips d'emergències homenatjaran les víctimes en un acte organitzat per l'Ajuntament de Freginals i la Generalitat al costat de l'autopista, on s'ha aixecat un monòlit commemoratiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona