Societat

Enologia

Recuperen el vi del monestir de Sant Jeroni de la Murtra

Una cooperativa plantarà un miler de ceps a la vall de Betlem i d'aquí a quatre anys farà vi dins la DO Alella

El conreu de la vinya i la producció i venda de vi van ser una important font d'ingressos durant més de cinc-cents anys per als monjos del monestir de Sant Jeroni de la Murtra, a Badalona. Ara, després de dècades d'abandó, la cooperativa badalonina La Sargantana ha decidit posar-se al capdavant d'un projecte per replantar tres hectàrees de vinya a l'entorn del monestir, amb l'objectiu de produir vins que es comercialitzaran dintre de la DO Alella, a la qual Badalona pertany des de l'any 2013.

De moment, els impulsors del projecte han obtingut drets de plantació de vinya per a 1,25 hectàrees i començaran aquesta mateixa primavera amb un miler de ceps en un terreny que fa 0,3 hectàrees, una petita part de les tres hectàrees que han llogat per un període de vint-i-cinc anys al cor de la vall de Betlem. Es tracta d'uns terrenys al bell mig del Parc de la Serralada de Marina, que la Diputació de Barcelona, amb el suport de La Caixa, va començar a desbrossar i recuperar a final del 2015.

L'objectiu de La Sargantana és demanar drets de plantació per a les 1,75 hectàrees restants i, l'any vinent, arribar fins una superfície plantada de 2 hectàrees. La varietat escollida per començar és la malvasia, un tipus de raïm blanc inclòs en la DO Alella i que ja s'havia conreat en aquesta zona, tal com explica la sommelier Anna Abellán, sòcia de La Sargantana i una de les impulsores del projecte.

El projecte es presentarà públicament el 2 d'abril, quan està previst convertir la plantada dels primers mil ceps en una festa. Els socis de La Sargantana reconeixen que es tracta d'un projecte ambiciós del qual no es podran veure els primers fruits fins d'aquí a, com a mínim, quatre anys, quan el raïm que produeixin els primers ceps que es plantaran aquest any ja serà apte per convertir-lo en vi.

LA XIFRA

10.000
euros
és la inversió inicial del projecte, que cobreix l'adequació del terreny i la compra dels mil ceps de malvasia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia