Societat

El cervell es guia per l'experiència recent per decidir

Un estudi en rates conclou que el passat té més pes que els estímuls sensorials

El còrtex orbitofrontal seria l'àrea integradora d'informació on es prenen les decisions

Els prejudicis i petits impulsos que venen del passat recent, de l'experiència viscuda, poden portar el cervell a prendre decisions abans fins i tot de rebre els estímuls sensorials. Aquesta és una de les conclusions més importants a què ha arribat un grup d'investigadors, entre els quals hi ha experts de la UPF i de l'Idibaps de l'hospital Clínic, que es va publicar ahir a la revista Nature Communications.

Liderats per Rubén Moreno, de la UPF, els investigadors han centrat els seus estudis en una zona concreta del cervell, el còrtex orbitofrontal (la part situada justament darrere de les òrbites dels ulls) i han constatat que pot estar molt més vinculada a la presa de decisions del que es pensava fins ara. Han fet l'estudi amb rates i, en concret, han vist que en aquesta zona (és possible que també passi en altres àrees, però de moment no se sap) s'integra la informació que arriba a través dels sentits amb la informació procedent de la experiència més immediata. Els experts entenen que es dona aquesta integració d'informacions amb l'objectiu de poder prendre les decisions més correctes.

Però la troballa fonamental, segons explica l'investigador de la UPF Ramon Nogueira, “és que, només llegint amb algoritmes l'activitat de les neurones d'aquesta àrea, som capaços de predir quina serà la decisió de la rata fins i tot abans de que se li apliqui l'estímul sensorial”.

Els investigadors volen continuar estudiant altres àrees del cervell per veure si tenen també aquesta funció integradora d'informació sensorial i de l'experiència. De moment aquest tipus d'estudis s'està fent en rates. Els mateixos investigadors reconeixen que, tot i les similituds, no poden estar segurs que el comportament “sigui homologable” al del cervell dels homínids.

LA FRASE

Hem vist que les rates decideixen què faran abans fins i tot de rebre l'estímul sensorial
q
Ramon Nogueira
investigador de la Universitat pompeu fabra

Rates entrenades per a l'ocasió

Les rates utilitzades per fer l'experiment van ser entrenades per dur a terme una tasca de discriminació auditiva en un entorn on el passat recent era informatiu. En cada repetició de l'experiment se'ls presentaven dos tons idèntics separats per un interval de temps determinat. Quan l'interval era llarg havien de respondre a la dreta, quan era curt havien de fer-ho a l'esquerra. També es van presentar modificacions en funció de si la resposta era correcta o no. Es tractava d'apreciar si les rates eren capaces de mantenir en la memòria quina era la resposta i si la resposta era correcta.

Els investigadors van fer registres electrofisiològics al còrtex orbitofrontal dels rosegadors per poder llegir l'activitat d'un petit grup de neurones. I en aquesta lectura van descobrir, no només que en aquesta zona s'integren sentits i memòria, sinó també que l'activitat predictiva de la decisió es produeix fins i tot abans de la presentació de la informació sensorial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró