Educació

Noves tecnologies

Avui aprenem amb l'app

Alumnes de l'Hospitalet descobreixen l'entorn natural amb el joc de pistes que planteja una aplicació per al mòbil

La Fundació Itinerarium proposa rutes per experimentar al carrer amb l'arquitectura i les matemàtiques

Els alumnes de quart A de l'escola Mare de Déu de Bellvitge van canviar ahir l'aula i la pissarra pel parc de les Planes i el mòbil. La seva missió era trobar arbres i arbustos al parc, però observar també com és la seva ciutat, l'Hospitalet, en comparació amb una imatge antiga. I ho feien amb l'ajut dels voluntaris de l'entitat JAPI i d'una aplicació que s'havien descarregat als mòbils des d'un tòtem amb un codi QR instal·lat al parc de les Planes. Els alumnes de quart A de l'escola Mare de Déu de Bellvitge han estat els primers a participar en L'Hospitalet aprèn, un programa que promou l'aprenentatge sobre l'entorn amb la utilització de tecnologies mòbils de geolocalització. El projecte és una iniciativa de la Fundació Itinerarium, que l'ha aplicat per primer cop a l'Hospitalet i hi està treballant també a Sant Cugat i a Santa Coloma de Gramenet.

Carme Hernàndez, tutora de la classe, va explicar que l'interès de l'escola per aquest projecte va néixer de l'estudi de l'energia i les màquines. “Les ciutats estan en un moment de canvi i ens preguntem què són les smart cities. Quan demanem informació a l'Ajuntament ens proposen aquesta iniciativa, que trobem perfecta perquè trenquem amb els jocs tradicionals, promovem l'autonomia dels nens, fem que coneguin la utilitat de les app i descobreixen la natura”, va explicar Hernàndez.

“Cal un canvi metodològic. No es pot aprendre només a les aules”, assegurava ahir el director de la Fundació Itinerarium, Pau Vives. L'app dissenyada per aquesta entitat, que promou l'ús de les noves tecnologies i el treball col·laboratiu, proposa tres itineraris. El mediambiental, que van posar ahir en pràctica els alumnes de Bellvitge, convida els participants a fer un recorregut pel parc a partir d'un joc de pistes. Amb l'ús d'una brúixola i el càlcul de les distàncies s'han de trobar arbres i plantes per poder passar de nivell. Hi ha un segon itinerari proposat que és de tipus matemàtic, que anima els alumnes i el professorat a aplicar les matemàtiques en la vida diària i fer, per exemple, càlculs de distàncies o superfícies. Finalment, el tercer recorregut proposa descobrir la memòria de l'arquitecte local Ramon Puig i Gairalt amb una ruta pel barri de la Torrassa. Puig i Gairalt és autor, entre altres, del Teatre Joventut, del desaparegut Cinema Romero, de l'anomenat Gratacel de Collblanc i de la fàbrica Cosme Toda.

Treball entre les escoles

La fundació no pretén, però, que es tracti d'una experiència estàtica “sinó que els professors generin itineraris i les escoles treballin entre elles”, explica Vives. L'experiència s'emmarca en el projecte L'H Mobile Educating City, una iniciativa d'educació global vinculada al Mobile World Congress. El regidor d'Innovació Social, David Quirós, va destacar que “smart city no és només tecnologia, sinó construir coneixement col·lectiu i fer que els més joves coneguin la ciutat a través del joc”. El consistori ha posat el projecte a disposició de totes les escoles, a les quals ofereix suport i assessorament. “Volem valorar l'impacte tecnològic en l'àmbit social i que les persones se'n beneficiïn”, va insistir Quirós, que va explicar que l'Ajuntament està desenvolupant altres recorreguts amb aplicacions, com ara un laberint virtual a través de la música clàssica.

Fora de l'aula
El projecte neix orientat a les escoles, però es tracta d'una iniciativa en la qual poden participar també les famílies, ja que només cal acostar-se al tòtem del parc de les Planes on s'ha instal·lat el codi QR per descarregar l'aplicació per a mòbils i començar a jugar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia