Societat

renda garantida de ciutadania

La nova renda garantida es tramitarà a oficines del SOC

La prestació serà compatible amb feines a temps parcial en el cas de col·lectius vulnerables i de famílies monoparentals

S'estudia que es comenci a posar en marxa a mitjan setembre

Les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) seran la porta d'entrada a la renda garantida de ciutadania, la futura prestació del voltant dels 664 euros per evitar que ningú estigui a Catalunya per sota del llindar de la pobresa. Fonts del govern van explicar ahir que el pas a la renda garantida dels actuals beneficiaris de la renda mínima d'inserció (RMI) serà automàtica, però que els nous sol·licitants s'hauran de dirigir a les oficines de treball. La intenció és que des d'allà s'analitzi cada cas i s'elabori el pla d'ocupació o bé es derivi el beneficiari a serveis socials si el que es veu necessari és un pla d'inclusió social.

De bon començament el govern ha insistit a donar a la renda garantida una visió d'inserció social, però també de reincorporació al món laboral, i aquesta gestió des del SOC va en aquesta línia. Es vol remarcar un canvi de model, ja que la renda mínima d'inserció se sol·licita des dels serveis socials. Una altra batalla en les negociacions de govern –encapçalades per la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, des del gener– i la comissió promotora de la ILP per la renda garantida ha estat que Bassa no ha cedit a dividir la prestació en dues: la garantida i una de complementària –al voltant dels 100 euros– lligada al pla d'inserció social o laboral. Cada any es farà una avaluació de si la persona beneficiària ha complert el pla acordat i, si no és així, se li podran retirar els 100 euros de complement.

Les últimes reunions dels equips negociadors fan preveure un acord més o menys immediat, tot i que encara hi ha detalls per polir. En el cas de fer la prestació compatible amb les feines a temps parcial amb un sou per sota dels 664 euros, tal com demanava la comissió promotora de la ILP, el govern proposa que ho sigui només en el cas de persones en situació vulnerable i també en el cas de les famílies monoparentals.

Calendari fins al 2020

La previsió és que si es tanca l'acord al maig, la renda garantida es comenci a cobrar a mitjan setembre amb un import del voltant dels 564 euros per titular, amb un augment progressiu, segons els membres de la llar, fins a uns mil euros per dos adults i dos fills. S'està pensant en un calendari gradual amb total aplicació al 2020 quan el titular rebrà 664 euros i una família de dos adults i dos infants, uns 1.200. Per fer el seguiment de l'aplicació de la prestació es crearà un grup de treball en què hi haurà representants del govern, dels agents socials i econòmics i els entitats del tercer sector.

LES XIFRES

62.000
llars
es calcula que cobraran la renda garantida de ciutadania l'any 2020 quan estigui del tot implementada.
7.777
famílies monoparentals
cobren en aquests moments la renda mínima d'inserció, d'un total de 28.900.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia