Societat

municipal

integració

Badalona vol fomentar el diàleg interreligiós en català

El Voluntariat per la Llengua inclou ara parelles lingüístiques formades per persones de diferents confessions religioses

Es vol treballar pel respecte des del coneixement mutu de les creences que conviuen a la ciutat

Les parelles ja han començat a trobar-se i a dialogar

Fomentar el coneixement mutu i el respecte i facilitar l'acolliment dels nouvinguts i el seu aprenentatge del català. Aquest és el doble objectiu del projecte del Voluntariat per la Llengua a l'àmbit de la diversitat religiosa que s'ha posat en marxa a Badalona, una ciutat que acull un bon nombre de persones de diferents confessions arribades d'arreu del món. La proposta, sorgida des del Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL) de Badalona i Sant Adrià i el Grup de Diàleg Interreligiós de Badalona, té el suport de l'Ajuntament i de la direcció general d'Afers Religiosos (DGAR) de la Generalitat de Catalunya.

Les primeres parelles ja han començat a trobar-se. De moment ja n'hi ha quatre. Una d'aquestes és la que formen Jaume Ventura, cristià responsable de Justícia i Pau a Badalona, i Sughra Bibi, musulmana procedent del Pakistan i presidenta a l'Estat de Minhaj Women League, una associació que vol donar visibilitat a les dones pakistaneses. A més de trobar-se per parlar, la Sughra i la seva família van assistir a la celebració de diumenge de Rams amb el Jaume i la seva dona, i més endavant ells seran els convidats a una cerimònia musulmana. La Sughra, que va arribar a Badalona l'any 2003, agraeix que la gent vulgui saber més sobre la seva religió. “Els dubtes fan créixer la distància”, diu, i tot i que s'expressa amb més facilitat en castellà, explica que té moltes ganes de millorar la seva fluïdesa en català. “Els meus fills es riuen una mica de mi quan el parlo, per això necessito algú amb qui poder practicar”, confessa. El Jaume, per la seva part, valora la voluntat dels nouvinguts d'aprendre la llengua del país i considera que el Voluntariat per la Llengua a l'àmbit de la diversitat religiosa és “una experiència molt enriquidora”. Com a cristià, té clar que conèixer altres religions no el farà convertir-se sinó que diu: “Em fa ser més cristià i més crític amb la meva creença.” Ell és un dels impulsors del Grup de Diàleg Interreligiós de Badalona, una iniciativa que va iniciar la seva trajectòria a la ciutat dos mandats enrere impulsada des de l'Ajuntament però que, segons explica, es va estroncar durant els quatre anys de govern d'Albiol. Ara el grup ha reprès la marxa des de la base i reclama al consistori la creació d'un consell participatiu interreligiós que pugui aplegar representants de totes les confessions que tenen fidels a la ciutat.

Blanca Sala, dinamitzadora dels voluntaris per la llengua del CNL de Badalona i Sant Adrià, explica que des que l'any 2003 es va posar en funcionament el projecte a les dues ciutats ja s'han format algunes parelles amb integrants de diferents confessions, si bé no en tenen constància perquè mai s'havia demanat a voluntaris i aprenents quina era la seva religió. Ara, amb aquest nou projecte sí que es vol incidir de forma directa en el valor del diàleg interreligiós per formar una ciutat més inclusiva i un país més acollidor. Tot i això, explica que la religió no ha de ser obligatòriament l'únic tema de conversa i que també s'hi poden sumar persones agnòstiques interessades a conèixer diferents confessions. El Voluntariat per la Llengua a l'àmbit de la diversitat religiosa va començar a funcionar l'any 2014 a Lloret de Mar i s'ha implantat ja a altres municipis de les comarques gironines com Figueres i Salt. El 2015 va arribar a Barcelona i ara s'hi suma Badalona.

LES FRASES

És molt enriquidor escoltar una persona d'una creença diferent parlar de la seva religió
Jaume Ventura
Voluntari per la llengua
Conèixer l'idioma fa escurçar distàncies i ens ajuda a poder explicar-nos millor i respondre preguntes
Sughra Bibi
Aprenenta

Pionera en Voluntariat per la Llengua

Badalona va ser una de les primeres ciutats catalanes on es va posar en marxa el Voluntariat per la Llengua l'any 2003 i l'any 2013 va celebrar el desè aniversari d'aquesta iniciativa de foment de l'ús social del català. Durant tota la trajectòria, a Badalona i Sant Adrià de Besòs s'han creat 2.591 parelles lingüístiques. Només l'any 2016 se'n van formar 275, i hi van participar més de dues-centes persones, entre voluntaris i aprenents. Per participar com a voluntari només cal ser major d'edat, parlar català de forma habitual i comprometre's a dedicar deu hores, una hora per setmana, a conversar en català amb la persona assignada. Els aprenents han de ser persones amb un domini mínim del català que vulguin guanyar fluïdesa per expressar-se en aquesta llengua en les seves activitats quotidianes, laborals o de relació social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró