Educació

Augment de 1.300 places en els estudis postobligatoris

La formació professional acapara un 70% de l'oferta del curs 2017/18

La modalitat cientificotecnològica del batxillerat ha augmentat 6 punts en els últims deu anys

El Departament d'Ensenyament oferirà per al curs 2017/18 1.300 places més de primer curs que el curs actual per a estudis postobligatoris (batxillerat, formació professional i itineraris formatius específics), la majoria dels quals –un 70%– d'FP. El govern concreta així l'aposta dels últims anys pels cicles formatius de grau mitjà i de grau superior.

“Fa temps que l'FP ha deixat de ser una segona opció perquè dona progrés al país”, va assenyalar la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, des de l'institut Joan Oró de Martorell, on es va presentar l'oferta d'estudis postobligatoris per al curs vinent. Ruiz va recordar que la formació professional “millora l'ocupabilitat perquè ajuda les persones a mantenir la feina o a entrar al mercat laboral, i també les empreses a ser més competitives”, i va recordar que el percentatge de graduats en FP que treballen és superior al de la mitjana de joves de Catalunya i la taxa d'atur està entre 5 i 6 punts per sota.

El curs vinent es crearan dos cicles nous (un sobre pedra natural i un altre sobre conducció de vehicles de transport per carretera) i 45 cicles més s'oferiran, per primer cop, en altres centres. La intenció del Departament d'Ensenyament és donar resposta a les mancances formatives que es troben els empresaris de cada zona de Catalunya i per això la implantació dels cicles s'ha consensuat amb els diferents sectors econòmics. Pel que fa a l'FP dual, el curs que ve es multiplicarà per 16 el nombre d'alumnes d'aquesta modalitat en què els estudiants fan pràctiques a les empreses des de la seva implantació el curs 2012/13. Per al curs 2017/18 hi haurà 3.300 alumnes i 3.095 empreses i entitats participants.

Amb relació al batxillerat, que oferirà 350 places noves més que l'any passat, la consellera va destacar que el curs actual, un 46,24% dels alumnes que el cursen ho fan en la modalitat cientificotecnològica, un àmbit que ha augmentat 6 punts en els darrers deu anys. Actualment, un 46,24% dels alumnes es decanten per aquesta modalitat; un 46,39%, per la d'humanitats i ciències socials, i un 7,36%, per la d'arts.

LES XIFRES

73,8
per cent
dels joves de 20 a 24 anys tenien estudis postobligatoris el 2016.
17,8
per cent
dels estudiants han abandonat prematurament els estudis, segons les dades del primer trimestre del 2017.

Els guardons Baldiri Reixac premien la innovació

La Fundació Carulla va fer públics ahir els guanyadors i dels premis Baldiri Reixac del curs 2016/17, una convocatòria que presentava com a novetat el foment de l'estímul a nous projectes amb la creació de 5 premis de 4.000 euros adreçats a docents per a projectes innovadors. Els premis, que distingeixen iniciatives educatives que contribueixen a crear una escola catalana de qualitat, han reconegut amb un premi de 4.000 euros el guanyador del Premi UOC d'Innovació (fet conjuntament amb la Universitat Oberta de Catalunya) al projecte L'escola es fa una selfie, de l'escola Solc de Barcelona. Els quatre premis de 4.000 euros d'estímul per a mestres i professors se'ls van endur l'escola de música municipal Mestre Castella, de Navàs (Bages); l'escola Les Pinediques, de Taradell (Osona); l'institut de Gurb (Osona), i l'institut Vall de Llémena, de Sant Gregori (Gironès). També es van donar nou premis de 4.000 euros a projectes globals d'escola: l'escola municipal de música de Puig-reig (Berguedà); el col·legi Escorial de Vic; l'escola Sadako de Barcelona; el centre d'educació L'Estel de Balaguer; l'escola Mansuet de Collbató (Baix Llobregat); l'escola Pepa Colomer del Prat de Llobregat; l'escola Octavio Paz de Barcelona; el ZER Les Salines –escoles d'Agullana, Biure d'Empordà, Boadella d'Empordà, Maçanet de Cabrenys i la Vajol (Alt Empordà) i el CEIP Lluís Vives d'Ontinyent, al País Valencià. A més, hi va haver cinquanta premis de 900 euros per a alumnes compromesos, encuriosits i creatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona