Educació

Universitats

La UVic-UCC celebra el 20è aniversari subratllant el seu arrelament al territori

L'acte acadèmic de commemoració fa èmfasi en els orígens i el caràcter de la universitat

La federació amb Manresa, un dels moments més significatius

La UVic-UCC va aprofitar l'acte acadèmic d'ahir de commemoració del seu 20è aniversari, presidit pel conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, per fer memòria dels seus orígens, per agrair la tasca dels qui l'han fet possible –quatre rectors, cinc alcaldes...– i, sobretot, per recordar que és una universitat arrelada a la ciutat que l'ha vist néixer i al territori. La presidenta de la Fundació Universitària Balmes (FUB) i alcaldessa de Vic, Anna Erra, va dir que la universitat i Vic són “una parella que no s'entendrien l'una sense l'altra” i va destacar que “la simbiosi ciutat-universitat agafa embranzida” amb l'actual rehabilitació de la Casa de Convalescència (on s'hi traslladarà el rectorat) i també de Can Baumann (on s'hi instal·larà la Facultat de Medicina). El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, va destacar com un dels moments més decisius d'aquestes dues dècades la federació que es va crear ara fa tres anys amb la Fundació Universitària del Bages, la qual permet “vertebrar el territori”. En aquest sentit, Montaña va agrair el paper de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i va afegir com a exemple de col·laboració entre les dues ciutats: “Ni Vic ni Manresa soles haurien aconseguit tenir una Facultat de Medicina.” “Tenim el compromís en el desenvolupament territorial i no tenim fronteres geogràfiques”, va subratllar el rector, referint-se a la designació d'Universitat Central de Catalunya (i no Universitat de la Catalunya Central), nom aprovat pel Parlament de Catalunya el 22 de gener del 2014, vuit dies abans que se signés l'acord federatiu.

El conseller Baiget va apuntar que “aquests vint anys han estat marcats pel pas d'una llei a una realitat”, després que el 21 de maig del 1997 el Parlament de Catalunya aprovés la llei de reconeixement de la Universitat de Vic, i va lloar el sistema universitari català, “una estructura d'estat”. “Part de l'èxit és fer un únic sistema, consolidat en el temps, amb independència de qui hagi governat”, va afegir-hi, abans de referir-se al futur pacte nacional per les universitats. El conseller va defensar “universitats potents, connectades al món però ben ancorades al territori”.

Francesc Xavier Grau, exrector de la Universitat Rovira i Virgili, va ser l'encarregat d'obrir l'acte acadèmic amb la conferència Universitats, política regional europea i Catalunya. En el seu discurs va posar de manifest que, entre les actuals 276 regions d'Europa, Catalunya té unes dimensions d'Estat per ser regió de coneixement europea, tot i que li cal una redefinició regional interna que no s'adequa a la divisió de vegueries actual.

LES DATES

21.05.97
Es va aprovar
per unanimitat al Parlament de Catalunya la llei de reconeixement de la Universitat de Vic.
22.01.14
Es va donar
llum verd
al canvi de nom i va passar a dir-se Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
30.01.14
Es va signar
l'acord federatiu de la Universitat de Vic i la FUB de Manresa entre els respectius alcaldes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de Molinos

Torre de Capdella