Societat

El procés no resta punts per a l'agència del medicament

Eurodiputats i experts sostenen la importància del suport del govern espanyol a la candidatura de Barcelona

Amsterdam o Dublín aspiren a ser seu de l'agència però alguns la volen a Estrasburg

El procés d'independència per ara no resta punts a la candidatura de Barcelona per ser la seu de l'Agència Europea del Medicament (EMA). Els líders europeus ni tan sols tindran en compte les aspiracions catalanes si el govern espanyol manté el seu suport a la candidatura catalana, segons va assegurar ahir al Via Europa d'El Punt Avui TV l'eurodiputat cristianodemòcrata holandès Jeroen Lenaers, que comparteix grup a l'eurocambra amb el PP. “Si Rajoy dona suport a la candidatura de Barcelona, no veig cap motiu pel qual els altres 26 estats membres haurien de convertir el procés d'independència en un problema”, va dir Lenaers. “Barcelona és un lloc interessant, bo i adequat independentment de si és la capital d'una Catalunya independent o una capital d'Espanya”, va defensar l'eurodiputat d'ERC, Josep Maria Terricabras.

“Hi haurà factors polítics en joc, i seran importants, Barcelona necessita el suport de tothom per guanyar, tothom ha d'empènyer en el mateix sentit”, va assegurar Joan Martin, cap de l'empresa biomèdica d'Accelerate Diganostics per a Europa, el Pròxim Orient i l'Àfrica. “Estem per sobre de tot això, no ens desestabilitza el procés que tenim en marxa, Barcelona i Catalunya sempre hem tingut una mentalitat i una vocació europeistes”, va puntualitzar Isabel Amat, responsable d'Innovació i Desenvolupament de Negoci Biotech, de la farmacèutica catalana Reig Jofré.

“En una negociació es pot utilitzar qualsevol argument, però penso que [parlar d'inestabilitat pel procés independentista] és una idea estúpida”, va dir en declaracions a l'ACN el també holandès Paul Tang, que viu a Amsterdam, una de les principals rivals de Barcelona en la lluita per aconseguir l'EMA. “És cínic” i fa als catalans “ostatges” de la voluntat de Madrid, va man ifestar també la irlandesa Liadh Ní Riada, que aposta per Dublín.

El fundador i director de la consultora farmacèutica TDV, Octavi Colomina, va celebrar durant el debat al programa d'El Punt Avui TV que, “curiosament”, Generalitat, Ajuntament i govern espanyol “van a l'una” en la defensa de la candidatura de l'EMA. Tot i això, va advertir que “la resta de candidatures” per aconseguir aquesta agència “són fortes” i “les controvèrsies o els debats interns no juguen a favor” dels catalans. “Als holandesos els tinc molt de respecte”, hi va afegir Joan Martin.

“Vosaltres ja teniu el sol i Messi, ens hauríeu de deixar alguna cosa!”, va bromejar durant el debat l'holandès Lenaers. “Amsterdam és una molt bona candidata”, va remarcar, tot destacant les seves bones connexions amb les principals ciutats europees, el talent dels seus treballadors i l'existència d'una àmplia comunitat internacional. “Estic convençut que Barcelona és la millor candidata”, va replicar Terricabras, defensant que “és important tenir una agència important com ara l'EMA al sud d'Europa” i que “Barcelona no només té sol, Messi i el Barça, sinó un sector de recerca i biomedicina extremadament important”.

Però la solució podria ser salomònica. Alguns eurodiputats volen que una altra ciutat, Estrasburg, es quedi l'EMA a canvi de tancar la seva seu del Parlament Europeu. “Jo estaria disposat a renunciar a la candidatura d'Amsterdam si això significa desfer-nos de la doble seu”, va admetre Lenaers. “Jo vull les dues coses, només una seu parlamentària, a Brussel·les, i l'EMA per a Barcelona”, va respondre Terricabras. La proposta, però, es veu amb molt mals ulls a França. “Ho trobo totalment absurd i hi estic absolutament en contra”, va defensar la francesa Anne Sander.

LES FRASES

Si Rajoy dona suport a Barcelona, no veig cap motiu per convertir el procés en un problema
Jeroen Lenaers
Eurodiputat conservador holandès
Barcelona necessita el suport de tothom per guanyar, tothom ha d'empènyer en el mateix sentit
Joan Martin
Accelerate Diagnostics
Barcelona no només té sol, Messi i el Barça, també té un sector de recerca i biomedicina important
Josep Maria Terricabras
Eurodiputat d'ERC
El procés no ens desestabilitza, Catalunya sempre ha tingut mentalitat i vocació europeistes
Isabel Amat
Reig Jofré


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona