Societat

Operació diàleg

Puigdemont celebra que l'Estat “reconegui la possibilitat d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya”

El president avança que traslladarà formalment la proposta a Rajoy i que està disposat a negociar-ne les condicions

Puntualitza que haurà de ser cada govern el que presenti l'eventual acord al respectiu parlament

Junqueras insta l'executiu del PP a retirar les querelles presentades contra els membres de la mesa

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha aplaudit aquest divendres “el canvi de to” de la Moncloa respecte de la possibilitat d'un referèndum acordat. “Constatar i celebrar que el govern espanyol reconegui la possibilitat d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya”, ha declarat en una atenció als mitjans abans de l'inici de l'acte del Pacte Nacional pel Referèndum, que s'està fent aquesta tarda al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona.

El cap de l'executiu català ha respost així a la invitació llançada aquest migdia per la vicepresidenta de l'executiu de Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría, de portar el debat de la consulta catalana a les Corts espanyoles.

Puigdemont ha explicat que “tal com està previst” la Generalitat traslladarà formalment a l'executiu de l'Estat la seva “proposta per fer efectiu un referèndum d'autodeterminació acordat”. En aquest sentit, s'ha mostrat “disposat a negociar les condicions” del plebiscit amb la Moncloa.

Això sí, ha volgut deixar clar que, “en cas d'arribar a un acord”, haurà de ser cadascun dels dos governs el que “sotmeti” el text “al seu respectiu parlament”.

De la seva banda, el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, ha reafirmat el “dret irrenunciable” del poble a l'autodeterminació i el compromís de l'executiu català a exercir-lo.

Junqueras ha reiterat la invitació a Rajoy i al seu govern per assistir a la conferència que Puigdemont, el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, i ell mateix oferiran el proper dilluns a l'Ajuntament de Madrid per exposar-hi el full de ruta.

El líder republicà ha aprofitat per demanar a l'Estat que retiri les querelles contra els membres de la mesa investigats “per permetre al Parlament el debat i la votació de les mateixes qüestions que el govern espanyol ha debatut al Consell de Ministres” d'aquest divendres. De la mateixa manera, ha instat a emprendre “les accions necessàries per retirar la judicialització de totes les persones que han escoltat o volen escoltar la veu del poble de Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia