Societat

terrorisme

Un sospitós de gihadisme espera a Figueres l’expulsió

El presumpte radical islamista és de nacionalitat francesa i compleix condemna per un delicte de tràfic de drogues

El pres va protagonitzar un incident a la presó Model el gener de l’any passat

La presó del Puig de les Basses, a Figueres, custodia entre els 749 interns un ciutadà francès suspecte de formar part de l’òrbita dels moviments gihadistes. Es tracta d’un ciutadà de 32 anys que respon a la identitat de Badr Belkadi i que és originari del municipi de Marmanda, un petita ciutat del departament francès d’Òlt i Garona. Es dona la circumstància que en aquesta mateixa ciutat la policia francesa hi va fer detenir el 31 de maig passat un jove de 22 anys sospitós de gihadisme en el marc d’una operació a tot el país en què es va arrestar sis persones.

A la presó de Figueres, Belkadi hi compleix condemna per un delicte relacionat amb el tràfic de drogues, fet pel qual se li va imposar una pena de 4 anys i 270 dies de presó. Segons han informat fonts penitenciàries a aquest diari, el condemnat està pendent que s’executi una ordre d’expulsió al seu país.

Abans d’arribar al Puig de les Basses per al compliment de la condemna, Belkadi va passar per la presó Model de Barcelona, recentment clausurada, en la qual els Mossos d’Esquadra van informar que es tracta d’un individu proper als extremistes islàmics. Tot i que des dels Mossos d’Esquadra s’ha mantingut un silenci informatiu sobre la identitat del subjecte –com s’acostuma a fer sempre en casos vinculats al terrorisme– les mateixes fonts penitenciàries consultades per aquest diari han explicat que la informació que es va rebre a la presó Model va ser que Belkadi compliria funcions de reclutador de l’organització.

Va ser durant la seva estada a la presó d’homes de Barcelona que Belkadi va protagonitzar un incident de molta gravetat pel qual va ser expedientat. Segons han explicat les mateixes fonts, els fets van passar a la gran cuina de la presó barcelonina on el pres va ser destinat. Un cop allà, de seguida va formar grup amb altres interns de religió musulmana sobre els quals exercia una evident influència.

Ganivet amagat

Un dia, en el transcurs d’un recompte del material de la cuina que sempre es fa abans que els presos acabin la feina, es va trobar a faltar un ganivet i el grup de Belkadi va intentar responsabilitzar el pres que en aquell moment ocupava el lloc de control, destí de responsabilitat. L’eina de tall va acabar apareixent després amagada en un dels cubells de la brossa.

De la corresponent investigació que es va fer, el centre penitenciari va acabar expedientant Belkadi i quatre interns més, el gener de l’any passat. Les mateixes fonts consultades consideren que el pres i els seus seguidors haurien pogut intentar algun tipus d’acció violenta dins de la presó fent servir el ganivet.

LA XIFRA

4
anys
de presó és la pena per un delicte contra la salut pública imposada per un jutjat a Badr Belkadi

LA DATA

01.2016
el gener de l’any passat la presó Model va expedientar Belkadi per la desaparició d’un ganivet de la cuina


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA