Societat

Validació per unanimitat de la renda garantida

La prestació de 564 euros, en marxa el 15 de setembre

L’oposició es queixa que no ha vist la memòria econòmica

La renda garantida de ciutadania (RGC) va sortir ahir aprovada per unanimitat del Parlament de Catalunya. Tot i que els tràmits han estat feixucs i arribar a un acord no ha estat fàcil, les cares visibles de la comissió promotora de la renda, Diosdado Toledano i Sixte Garganté, acompanyats de desenes d’entitats socials i dels sindicats, mostraven l’alegria per l’aprovació de la que ha de ser una eina bàsica de lluita contra les desigualtats. Ells van dur les 121.191 firmes de suport a la iniciativa legislativa popular (ILP) i ahir, més de tres anys després, la van veure feta realitat, com a mínim en teoria i sobre el paper.

La RGC són 664 euros de prestació per evitar que ningú estigui per sota del llindar de la pobresa i 1.208 com a màxim per a una família amb fills. Això serà el 2020 quan s’hagi desplegat totalment. De moment, a partir del 15 de setembre, 564 euros i 1.061. El diputat de JxSí, Chakir El Homrani va recordar que actualment la renda mínima d’inserció (RMI) se situa en 423 euros i 707 amb els complements familiars. També va subratllar que la prestació va lligada a un pla laboral: “Assegurem els mínims vitals, però també acompanyem i apoderem les persones.”

Tot i la unanimitat en la validació i coincidir en el fet que la implantació de la RGC ha de significar un canvi en la lluita contra la pobresa, els grups de l’oposició van mostrar interrogants. Marta Ribas (CSQP) va subratllar “el gir important que és fer el salt de l’assistencialisme a garantir drets” i va parlar de “dubtes tècnics” en l’aplicació; mentre que Raúl Moreno (PSC), després d’advertir que “una llei pot ser bona, però l’aplicació pot ser un desastre”, va lamentar que no se’ls hagi facilitat la memòria econòmica de la llei. Va parlar d’“obscurantisme econòmic” i va anunciar que han demanat empara a la mesa del Parlament per aconseguir la informació econòmica. I no només això, Moreno va alertar que els professionals dels serveis socials i del SOC no tenen informació de com han d’aplicar una prestació que s’ha de posar en marxa el 15 de setembre.

Les crítiques de Mireia Vehí (CUP) van anar en el sentit de considerar insuficients el 664 euros: “És una mesura imprescindible però no suficient.”

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que al gener va assumir personalment les negociacions amb la comissió promotora, va assegurar que tot estarà enllestit el 15 de setembre. “Ens felicitem tots. Ha estat un repte de país”, va concloure.

LES FRASES

Ens felicitem tots. La renda garantida és un canvi de paradigma perquè ningú es quedi al marge
Dolors Bassa
Consellera treball i afers socials
Tenim una eina per a la cohesió social de Catalunya i perquè la gent visqui millor
Diosdado Toledano
comissió promotora Ilp renda garantida
Hem fet esforços per aprovar la llei i ara en calen perquè es faci efectiva
Sixte Garganté
comissió promotora ilp renda garantida

“Aquesta nit dormiré feliç. Segur que vostès també”

“La comissió promotora continua funcionant. No es desfà. Encara tenim feina”, s’encarregava de deixar ben clar Diosdado Toledano a les escales del Parlament després de la tradicional foto de família de polítics i promotors de la llei. Toledano ha dedicat bona part dels últims tres anys a la renda garantida i no està disposat a abaixar la guàrdia. “Les coses que costen és que són importants”, argumentava amb satisfacció. “És un nou dret social que empara tot ciutadà, perquè estem veient que tothom ho pot perdre tot”, hi afegia. Un cop aprovada la llei, la comissió promotora s’encarregarà d’informar i divulgar el dret que ningú ha de viure a Catalunya per sota del llindar de la pobresa, marcat per l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) i de controlar, segons va dir, que el govern compleixi les quantitats i els terminis.

Davant del ple del Parlament, el to havia estat més emocionat: “Aquesta nit dormiré feliç. Segur que vostès també”, va deixar anar Toledano als diputats i a la consellera Dolors Bassa. Els va demanar que escoltin més la gent i va criticar el llarg periple de la ILP fins a fer-se realitat ahir la prestació. “Imaginin el dolor que hauríem pogut evitar, perquè en aquest temps ens hem deixat gent pel camí”, va exposar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia