Societat

Societat

Rebel·lió veïnal contra el soroll a la plaça del Sol de Gràcia

A la nit l’espai s’omple de joves que beuen i xerren asseguts a terra

Els veïns mesuren el nivell de contaminació acústica amb sensors, en el marc d’un projecte europeu

Es constata que a la nit se supera el nivell de soroll màxim recomanat
Les mesures s’han fet dintre de dotze pisos i als balcons, a diferents altures

El missatge no pot ser més explícit: “El soroll mata la convivència.” La pancarta està penjada al balcó de la Remei, que fa 24 anys que viu en un pis de la plaça del Sol, al barri barceloní de Gràcia. Són les vuit del vespre d’un dia d’estiu qualsevol i a les terrasses dels bars ja no hi queda cap taula lliure. La plaça, al seu torn, es va omplint de joves que s’asseuen a terra per fer petar la xerrada amb els amics. La majoria acompanyen la conversa amb unes cerveses i alguns aprofiten també per fer un mos. A mesura que la nit va guanyant terreny, els grups es multipliquen i la remor constant que inunda la plaça s’intensifica. Un soroll que els veïns es veuen obligats a aguantar fins ben entrada la matinada i que no els permet descansar bé a la nit. La situació –diuen– s’ha tornat insostenible i ja s’han organitzat per obtenir solucions. Aquí és on entren en joc els sensors que han instal·lat a les seves cases per monitorar el nivell de contaminació acústica.

Els aparells en qüestió es coneixen amb el nom de Smart Citizen Kit i s’han desenvolupat al Fab Lab Barcelona. També poden mesurar la qualitat de l’aire, la humitat, la temperatura i la intensitat lumínica. La iniciativa concreta de la plaça del Sol s’emmarca en un projecte més ampli que es diu Making Sense i que té finançament europeu. “L’objectiu és treballar amb comunitats urbanes afectades per problemàtiques mediambientals per poder fer servir tecnologies de codi obert, sobretot sensors, que els permetin recopilar dades sobre el tema i utilitzar-les per buscar solucions”, detalla Mara Balestrini, que coordina el projecte des del Fab Lab. Making Sense ha permès desenvolupar iniciatives centrades en la qualitat de l’aire i la radiació nuclear a Pristina i a Amsterdam, mentre que a Barcelona ha posat el focus en la contaminació acústica. La plaça del Sol, doncs, era el lloc idoni. “Els sonòmetres han constatat allò que nosaltres ja sabíem, però l’experiència ens ha servit per veure que el nivell de soroll que patim és una realitat objectiva”, expliquen la Diana i la Victòria, que també viuen a la plaça.

Els veïns disposaven de 25 sensors i van consensuar distribuir-los en dotze pisos per poder mesurar tant a dins dels habitatges com al balcó, a diferents altures. “El fet que ells puguin plantejar les seves hipòtesis i constatar-les amb les dades que recopilen és un clar exemple de ciència ciutadana, feta des de baix, i els ha apoderat”, explica Balestrini. Els resultats parlen per si sols. Al maig, quan encara no érem a ple estiu, la mitjana de soroll al vespre es va mantenir per sobre dels 70 decibels fins a la mitjanit. A les dues de la matinada encara s’hi detectava el mateix nivell de soroll que a les deu del matí, i entre aquesta hora i les cinc de la matinada va haver-hi pics de més de 85 decibels en diverses ocasions. “La normativa estableix que no és recomanable superar els 45 decibels durant la nit”, subratlla la responsable del projecte. Tenir doble vidre a casa redueix l’impacte del soroll, però no l’evita. Les dades es transmeten en temps real a una plataforma digital, que inclou també la informació recollida pel sensor que l’Ajuntament té instal·lat a la plaça. “Això permet constatar que no hi ha una gran desviació entre les dades que aporten els sensors dels ciutadans i les dels sensors públics”, afirma Balestrini.

La “platja” del Sol

La pràctica del botellón –i el consegüent problema de soroll– no és cap novetat a la plaça del Sol. Ara bé, els veïns asseguren que la situació ha empitjorat en els últims dos anys. A la plaça ha obert fa poc un nou celler –el segon– i hi ha un supermercat que mostra, a través de l’aparador, prestatgeries farcides d’ampolles de begudes alcohòliques. Sense oblidar els llauners. “Barcelona, Gràcia i la plaça del Sol estan de moda, i tenim a tothom aquí; això sembla la platja del Sol. Fins i tot hi ha qui toca el bongo, que és una cosa molt molesta”, comenta la Diana, que hi viu des de fa 14 anys. Els veïns asseguren que l’ordenança de civisme, que sanciona el consum d’alcohol al carrer, no s’està aplicant. “L’Ajuntament és conscient que té un problema molt greu, però el té localitzat aquí; hi ha permissivitat per evitar que s’escampi a altres places”, afirma la Victòria, que hi va venir a viure fa 37 anys.

Els veïns han entregat un manifest al districte –signat per prop de dues-centes persones– on denuncien que la plaça del Sol “s’ha convertit en un parc temàtic de l’oci nocturn” i, els carrers adjacents, “en lavabos per als practicants del botellón”. “Al vespre, si vols llegir una mica o, fins i tot, sopar tranquil·lament en família, has de tancar les finestres perquè, si no, és com si fossis al mig de la plaça; en certa manera, t’arribes a sentir segrestat dins de casa”, explica la Remei. L’acompanya la seva filla, la Maria, que té 14 anys i explica que el soroll també l’afecta en el seu dia a dia. “Toco el violí i he d’estudiar les partitures, a banda de preparar els exàmens de l’institut. No hi ha manera de concentrar-se”, es queixa. Les dades recollides pels sensors –expliquen els veïns– indiquen que la plaça és una caixa de ressonància. “És igual que visquis en un primer pis o en un sisè, el nivell de soroll és gairebé el mateix; això té a veure amb una qüestió arquitectònica i amb la manera com el so rebota”, comenta la Diana.

El projecte de la plaça del Sol ja ha acabat i s’enviarà un informe final a l’Ajuntament amb propostes. Els veïns, però, han volgut mantenir instal·lats els sensors fins passat l’estiu per poder recollir dades també durant els dies de la festa major de Gràcia i la Mercè. “A diferència del patró de comportament típic del soroll en una ciutat, a la plaça del Sol els decibels pugen a partir de les set de la tarda i comencen a baixar a les tres de la matinada, per tornar a pujar a les sis amb els serveis de neteja i l’activitat de la plaça. Això significa que, com a mínim quatre dies a la setmana –de dijous a diumenge–, aquestes persones no tenen més de quatre hores per poder descansar. La situació no és sostenible”, defensa Balestrini. “El fet de tenir una normativa i que no es compleixi –reflexiona– desgasta la relació de confiança entre el ciutadà i l’Ajuntament. Cal que el dret a utilitzar l’espai públic per divertir-se, que és absolutament legítim, estigui en equilibri amb el dret a descansar dels que viuen allà. Barcelona ha de ser una ciutat on s’hi pugui viure perquè, si no, la meva por és que aquests veïns comencin a marxar dels barris.”

Arran del projecte a la plaça del Sol, Balestrini ja ha rebut peticions procedents d’altres districtes de Barcelona, d’altres ciutats catalanes i, fins i tot, d’altres països. Han contactat amb ella, per exemple, veïns de Ciutat Vella i Sarrià-Sant Gervasi, en aquest últim cas amb relació al trànsit. També de Badalona i Tarragona, per qüestions vinculades a l’oci nocturn. “El projecte Making Sense acaba a l’octubre i no hi ha finançament per atendre totes aquestes necessitats; la idea, però, és continuar endavant i els 50 sensors que tenim quedaran a disposició d’altres comunitats de Barcelona que els necessitin”, conclou Balestrini.

LES FRASES

El dret a utilitzar l’espai públic per divertir-se ha d’estar en equilibri amb el dret a descansar
Mara Balestrini
Coordinadora del Projecte Making Sense
La plaça és una caixa de ressonància, hi ha gairebé el mateix soroll tant si vius en un sisè pis com en un primer
Diana
Veïna de la plaça del sol
Per poder aïllar-te del soroll has de tancar les finestres; et sents segrestat dins de casa, en certa manera
Remei
Veïna de la plaça del Sol

Reclamen un canvi d’usos a l’espai

Els veïns de la plaça del Sol exigeixen un canvi d’usos de l’espai i, entre altres qüestions, demanen que s’hi fomenti el joc infantil. El regidor de Gràcia, Eloi Badia, explica que l’Ajuntament hi està treballant, però admet que les mesures són encara “insuficients”. “La comprensió pel que fa a la situació dels veïns és màxima i, per tant, no podem descansar”, afirma. Badia destaca que, entre altres qüestions, s’ha avançat l’horari de la neteja i la Guàrdia Urbana ha ampliat la seva presència. També recorda que hi ha el quiosc de jocs, amb activitats que fomenten l’ús veïnal i familiar de la plaça. El regidor explica que s’està valorant la possibilitat d’introduir elements d’ocupació de l’espai, mòbils o fixos. Una opció –que els veïns veuen amb bons ulls– seria fer-hi un espai de jocs infantils. També s’està estudiant què es pot fer a la zona de les escales. Badia reconeix, però, que la intervenció ha de ser integral –més enllà de la plaça del Sol–, ja que els joves es desplacen. “Hi ha una mena de vas comunicant i, quan s’actuï a Sol, hem d’estar atents a totes les places per evitar que aquest comportament més incívic es traslladi”, afirma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART