Societat

procés sobiranista

El govern prova que un sistema propi de pensions és més viable que l’espanyol

Un estudi de la Generalitat defensa les “garanties” de les pensions en un estat propi

La consellera Bassa recorda a l’Estat espanyol les seves “obligacions”

Un estudi elaborat pel govern demostra que un sistema de pensions català seria “més sòlid i viable” i tindria més garanties que no pas l’espanyol. És la principal conclusió de l’estudi que, elaborat pels departaments d’Economia i Treball de la Generalitat, analitza un seguit de factors que permeten tenir unes previsions per a les pensions més favorables que no pas si Catalunya continués dins d’Espanya.

“Amb els números reals que tenim ara, l’equilibri pressupostari a les nostres pensions arribarà la primavera del 2018”, va assegurar la consellera de Treball, Dolors Bassa, que va refermar que un sistema de pensions català seria “més potent i més sostenible que el que tenim ara”. “Catalunya està més preparada per assumir amb solvència les pensions de les nostres persones grans.” De retruc d’això, va afegir-hi que en aquest hipotètic sistema propi de pensions garantiran “la revaloració de les pensions d’acord amb el cost de la vida”, cosa que la revaloració feta per l’Estat (del 0,25) no permet. Igualment, la titular de Treball va recordar “als governants de l’Estat” que tenen “l’obligació” de pagar les pensions als catalans que hagin cotitzat en tot aquest temps, almenys fins que, en cas d’assolir la independència, s’arribin als acords bilaterals de les condicions dels traspassos. “Haurem d’anar a una separació acordada, la nostra voluntat és començar a pagar les pensions com més aviat millor”, va afirmar, alhora que el secretari d’Economia, Pere Aragonès, va avisar que “una sortida no acordada no és desitjable per a ningú”.

L’estudi defensa que la part contributiva de les pensions a Catalunya ha millorat de manera notable els darrers anys, gràcies a l’augment de les cotitzacions. Els auguris positius que exposa es basen en l’estimació que el 2018 s’assoliran els 100.000 cotitzants i que els salaris milloraran.

Dades “rellevants” per a l’estabilitat

El secretari general de Treball, Josep Ginesta, va argumentar algunes de les dades “rellevants” que fonamenten les conclusions positives sobre un eventual sistema de pensions propi. Sobre la taula va posar els factors econòmics i de mercat de treball més favorables a Catalunya que a Espanya. A més, el balanç de cotitzacions i prestacions de Catalunya és més equilibrat que el d’Espanya, amb una dependència dels recursos públics addicionals per finançar les prestacions menors que la que ara té l’Estat. En aquest sentit, Ginesta va recordar que la previsió és que el Fons de Reserva de la Seguretat Social estigui totalment liquidat aquest any. Tot i que el dèficit en el fons de la Seguretat Social a Catalunya s’ha triplicat des del 2013 (de 420 milions fa quatre anys a 1.308 el 2016), la directora general d’Anàlisi Econòmica de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, va atribuir-ho a la reducció de transferències de l’Estat en la part no contributiva durant aquests anys. Les dades del dèficit aportades per la Generalitat són diferents de les donades a conèixer per l’administració de l’Estat (que l’abril passat el situava en 4.963 euros). Segons el secretari d’Economia del govern, Pere Aragonès, això es pot deure a l’ús de procediments diferents, perquè “probablement” l’Estat hi compta les transferències incloses en els pressupostos generals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia