Societat

patrimoni industrial

exposició

El passat tèxtil al Pissit

L’Associació de Professionals i Amics del Tèxtil de Sabadell explica en una exposició per què s’ha de crear un museu tèxtil al Vapor Pissit

És una demanda històrica que ara sembla que comença a prendre forma

L’Ajuntament elabora unprojecte per consolidar la part del Vapor Pissit que està més malmesa

El present de Sabadell no es pot explicar sense conèixer abans el passat tèxtil de la ciutat. Amb aquesta premissa han treballat els membres de l’Associació de Professionals i Amics del Tèxtil de Sabadell per plantejar l’exposició El perquè d’un museu tèxtil a Sabadell, que es podrà visitar fins al febrer al Museu d’Història de la cocapital vallesana. I és que el que han fet els membres de l’associació ha estat recollir una reivindicació històrica a la ciutat –existeix el compromís municipal per tirar-lo endavant des de finals de la dècada dels noranta– i transformar-la en una mostra –i en un futur pròxim en un llibre– que serveix per fer un repàs de 150 anys d’història de Sabadell a través de la indústria tèxtil llanera. “Volem que les noves generacions sàpiguen la importància que ha tingut i té el tèxtil a la ciutat”, afirma Sebastià Serra, comissari de l’exposició i membre de la junta. En aquest sentit, estan disposats a moure la mostra per tota la ciutat i anar a explicar la seva teoria allà on calgui. Però també tenen clar que “de la nostàlgia no es viu” i que el projecte podria ser un bon revulsiu industrial de futur per a Sabadell, que encara té empreses tèxtils.

El museu, reivindicat per diverses entitats importants de la ciutat i experts i que ha passat per diferents etapes, com ara la recollida de signatures o l’aprovació en el ple del febrer de l’any passat de la darrera moció a favor d’aquesta iniciativa, podria començar a fer els primers passos l’any que ve. Segons la regidora de Cultura, Montserrat Chacon, ara per ara s’està elaborant un projecte per consolidar la nau del Vapor Pissit que està més deteriorada –n’hi ha una altra que ja es va rehabilitar– perquè l’any que ve es pugui començar a executar i els experts com a mínim tinguin un espai per treballar. Es mostra molt cauta i s’absté de donar pressupost ni calendari de l’obertura del museu ja que el defineix com “un projecte de gran envergadura” que necessita una forta inversió i, per tant, ara per ara, es planteja a llarg termini i s’ha de desenvolupar “a poc a poc”. Té clar, però, que és un compromís del consistori i explica que des de Cultura s’està reflexionant sobre el conjunt dels museus de la ciutat.

Fa més de deu anys que un grup d’experts –impulsors i membres de l’associació creada fa tres anys per tenir veu en el procés– va començar a analitzar mostraris d’antigues fàbriques de la ciutat vallesana a petició del Museu d’Història, i, segons expliquen, ara per ara s’acosten als quatre milions, estan repartits per tres espais municipals i haurien de ser una part important del futur museu per facilitar-ne la conservació i la consulta.

Manel Borrell, el president de l’entitat, destaca que tota la feina l’han fet i la fan de manera voluntària diversos professionals “per amor a la indústria”. Pels membres de l’associació, el museu hauria d’estar viu i, per tant, confien que no sigui un simple aparador de màquines i mostres. En aquest sentit, esperen tenir un espai per treballar-hi un cop estigui rehabilitat del tot.

El vapor
L’any 1843 la societat Josep Duran i Companyia va construir el vapor més gran de Sabadell, que en aquella època era als afores de la ciutat i que ara és al centre. L’any 2010 va ser restaurat parcialment amb uns diners provinents del fons estatal d’inversió local.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera