Societat

Només es vacunen de la grip un 3% de les embarassades

Salut afronta la campanya d’aquest any, que comença dilluns, amb l’objectiu d’incrementar el percentatge fins a un 20%

Les farmàcies impulsaran la vacunació entre els grups de riscs

La campanya de vacunació de la grip comença dilluns i aquest any el Departament de Salut ha posat el focus en les dones embarassades. Tenint en compte que a Catalunya només es vacunen un 3%, quan a Europa la mitjana és d’un 32,6%, l’objectiu és “aconseguir que aquest percentatge creixi fins a un 20%”. Així ho va afirmar ahir la doctora Carmen Cabeza, sotsdirectora general de Promoció de la Salut.

L’objectiu és intentar aconseguir el mateix èxit que la vacunació contra la tos ferina, que va arribar a un 80% de vacunades, oferint la possibilitat de vacunar-se en el mateix moment en què són informades a la consulta. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, va deixar ben clar ahir durant la presentació de la campanya que “la vacuna de la grip és totalment segura, tant per a la dona com per al fetus”. I la presidenta de l’Associació Catalana de Llevadores, Gemma Falguera, va insistir que és molt important que les embarassades prenguin consciència que la grip pot afectar de manera directa el nadó, augmentant el risc de complicacions com ara “un part prematur, baix pes o cesàries”.

A més d’incrementar la vacunació entre les embarassades, la campanya d’aquest any insistirà també en la conveniència de vacunar també les persones amb problemes crònics de salut i els majors de 65 anys, i un any més s’insistirà en la necessitat d’ampliar el nombre de dosis en les persones d’entre 60 i 65 anys, així com persones amb obesitat mòrbida i, en especial, els professionals de la salut.

En la campanya d’aquest any es comptarà amb 1.200.000 dosis, amb un cost de 4.323.000 euros, distribuïdes entre els CAP i els centres de vacunació. Entre les novetats d’aquest any hi ha també que per primer cop les farmàcies tindran un paper actiu durant la campanya de vacunació, ja que les 3.000 farmàcies catalanes s’implicaran en la campanya impulsant la vacunació entre els grups de risc i els seus empleats.

Aquest any la vacuna trivalent, que és la recomanada per l’OMS, té una nova modificació de la soca H1N1 i inclou la soca H3N2, que és el que ha tingut més incidència a Austràlia aquest any.

Guix va insistir en la necessitat de vacunar-se contra la grip. “No és una afecció banal”, va destacar. La seva incidència oscil·la entre un 5 i un 20%. La mortalitat es produeix principalment en persones grans o amb altres factors de risc preexistents. La durada de la campanya és de dos mesos.

La temporada passada l’activitat gripal a Catalunya va ser moderada. Tot i així, es van registrar 601 casos greus, un 90,2% dels quals presentaven algun factor de risc i un 79% es van donar en majors de 64 anys. Un 57% no s’havien vacunat.

LA FRASE

La vacuna de la grip és totalment segura, tant per a la dona com per al fetus
Joan Guix
secretari de l’Agència de salut pública


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia