Educació

Universitat

El Parc Científic de la UdG, a liquidació per 22,8 milions

En diverses fases, s’intentaran vendre els cinc edificis de la fundació, primer conjuntament i després per separat

Si no es venen, la UdG se’ls quedarà per 10,6 milions

Si no es venen, la UdG se’ls podrà quedar per 10,63 milions d’euros

El pla de liquidació del Parc Científic i Tecnològic (PCiT) de la Universitat de Girona (UdG) posa a la venda els cinc edificis propietat (totalment o parcialment) de la fundació del PCiT per 22.833.364 euros. Es tracta de la primera fase del procés de liquidació, en què el preu de sortida és per al 66% de l’edifici H2O, el 100% del Narcís Monturiol, el 34% del Jaume Casademont, el 34% del Centa i el 100% del Centre d’Empreses (la part dels edificis que no és de la fundació no està en liquidació perquè pertany a la UdG, a més del Centre de Robòtica, i la institució està al corrent de pagament). Aquesta oferta de sortida té un termini de validesa de set mesos (quatre, amb possibilitat d’una pròrroga de tres més). El compte enrere es va iniciar el 24 de juliol i s’acabarà el 23 de març de l’any vinent.

En cas que en aquesta primera fase no es concreti la venda, s’iniciarà una segona fase en què es fraccionarà l’oferta en tres unitats productives (sempre de la part que pertany a la fundació, que és la que es liquida). Serien els edificis Jaume Casademont, Centa i el Centre d’Empreses, amb un preu de 13.808.801 euros; l’edifici Narcís Monturiol, amb un preu de sortida de 3.553.172 euros, i una tercera unitat per a l’edifici H2O, amb un preu de sortida de 2.091.234 euros. En aquest cas, el termini seria de tres mesos, s’iniciaria en acabar la primera i s’allargaria fins al 23 de juny del 2018. I encara hi ha una tercera fase per si tampoc es poden vendre els edificis en la segona. En aquest cas, es liquidaria edifici per edifici. El Jaume Casademont, per 3.461.801 euros; el Centa, per 488.450 euros; el Centre d’Empreses, per 7.097.532 euros; el Narcís Monturiol, per 3.553.172 euros, i l’edifici H2O, per 2.091.234 euros.

Oportunitat per a la UdG

La universitat remarca que el PCiT està edificat en terrenys on el dret de superfície és de la UdG. Tot el que hi ha edificat passarà a ser propietat de la institució universitària en un termini aproximat de seixanta anys. Això, i el fet que als edificis només hi pot haver activitat de recerca, desenvolupament i investigació –no s’hi poden fer pisos ni altres activitats econòmiques productives, per exemple–, podria reduir notablement l’interès de tercers per adquirir-los.

Si en la tercera fase, que finalitza el 23 d’octubre del 2018, no s’han pogut vendre, el jutge que ha donat el vistiplau al pla de liquidació reconeix el retorn gratuït dels drets de superfície a la UdG, que només hauria de pagar 10.632.000 euros pels edificis en concepte de càrregues dels préstecs hipotecaris del Centre d’Empreses i el Narcís Monturiol. La UdG pagaria aquests diners en 23 anys a raó d’uns 600.000 euros l’any. Aquesta quantitat es considera del tot assumible, ja que l’explotació del Parc Científic i Tecnològic genera anualment uns beneficis de 900.000 euros.

LA XIFRA

40
per cent
dels edificis del PCiT pertanyen a la fundació (és el que està liquidació). La resta d’edificis pertanyen a la UdG.

LA DATA

23.10.18
Acabarà
el període d’ofertes a tercers per adquirir la part dels edificis del Parc Científic que són de la fundació.

Més estudiants i més projecció exterior

El rector de la UdG, Sergi Bonet, va explicar el pla de liquidació del Parc Científic en el marc del claustre universitari, en què va fer un balanç dels seus quatre anys de govern. Un dels grans objectius del mandat era millorar la internacionalització de la UdG. En aquest sentit, s’han potenciat les relacions amb universitats iberoamericanes de set països amb convenis de doble titulació de grau i màster.

Pel que fa a política de recerca i transferència, el rector va dir que aquest 2017 se’ls han concedit tres projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT), per un valor d’1,68 milions d’euros. Són el PECT Girona Ecosistema Innovador (se’ls han concedit 990.948,48 euros) i dos PECT d’Aigua: l’un, de regadiu (438.101.39 euros), i l’altre, de control ecològic (246.023,75 euros). El 50% d’aquests PECT es financen amb fons europeus de desenvolupament regional (Feder). A més, entre el 2014 i el 2017 s’han creat deu campus sectorials: Campus de l’Aigua (2014), de Turisme (2014), de Comunicació Cultural i Corporativa (2015), d’Alimentació i Gastronomia (2015), de Compòsits (2015), de Salut (2016), de Patrimoni Cultural i Natural (2016), de Robòtica (2017), d’Innovació i Tecnologia Industrial (2017), i d’Educació i Compromís Social (2017). En aquest darrer aspecte, la UdG ha potenciat també el seu compromís social amb ajuts a estudiants, i a més gairebé ha duplicat la participació de la comunitat universitària en projectes de cooperació internacional: han passat de 32 el 2013 a 62 el 2016.

Un 26% més d’estudiants de grau en quatre anys

N.A

A l’hora de fer balanç del seu mandat, Bonet va fer notar alguns indicadors en matèria de política acadèmica i docents. En aquests quatre anys, s’ha passat de 10.784 estudiants de grau a 13.599 (un increment d’un 26,1%). Pel que fa als màsters, si bé percentualment es registra un augment del 56,6%, en xifres absolutes el creixement ha estat de 383 estudiants. El curs 2013/14, hi havia 676 estudiants de màster, i el curs passat, 1.059. I es dona una situació semblant a l’hora de valorar el nombre de tesis doctorals: de 87 s’ha passat a 121, la qual cosa suposa un increment del 39%. En matèria de política de recerca i transferència, Bonet va destacar que el finançament ha crescut prop d’un 34% del 2013 al 2016. Així, dels 9 milions d’euros de fa tres anys s’ha passat als 12 milions l’any 2016. I també ha crescut el nombre d’articles indexats en un 12%: dels 696 del 2013, s’ha passat als 779 l’any passat. La revista Nature posiciona la UdG com una institució emergent que podrà tenir un paper determinant per afrontar els reptes de futur del planeta. La UdG se situa per primer cop dins del top 100 del rànquing mundial Rising Stars d’institucions de recerca (revista Nature, setembre del 2016).

Evolució

“Encara no he decidit si em tornaré a presentar al càrrec”

N.A

El rector de la UdG, Sergi Bonet, va reconèixer ahir que encara no ha decidit si es presentarà a la reelecció. La UdG convocarà oficialment eleccions el 24 d’octubre i preveu que la proclamació del càrrec sigui l’11 de desembre. El rector va indicar que vol respectar els terminis legals i que no vol pensar si es torna a presentar al càrrec o no fins que es posi en marxa el procés electoral, dimarts de la setmana que ve. Bonet va ser categòric i va dir que no pensa dedicar “ni cinc minuts” a reflexionar-hi. “Ara la comunitat universitària no ho entendria, ni jo mateix considero que estigui legitimat per fer-ho”, segons va declarar a l’ACN.

En un comunicat que va fer arribar a tota la comunitat educativa de la UdG (estudiants, PAS i personal docent i investigador), Bonet va enviar un seguit d’enllaços perquè tothom pugui valorar per si mateix l’acompliment del programa de govern. “En conjunt, això és la rendició de comptes que em vaig comprometre a fer al final del mandat.” Bonet considera que ha complert el 90% del programa. I, pel que fa al 10% restant, admet que hi ha hagut casos en què s’ha vist “incapacitat” per acomplir els objectius, ja que “el programa potser era massa ambiciós”. Al final de l’escrit, el rector de la UdG diu que també és moment de fer autocrítica. I, en aquest sentit, assenyala que “en tot mandat hi ha llums i ombres, punts forts i punts febles”. “Hi ha aspectes millorables i actuacions que, ja sigui per la forma o pel fons, poden haver incomodat algú o algun col·lectiu de la universitat.” I, en aquest punt, demana disculpes, tot i tenir clar que això no pal·lia ni esmena els errors comesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona