Societat

GONZALO HERVÁS

PRESIDENT SOCIETAT ESPANYOLA DE PSICOLOGIA POSITIVA

“Ens hem de connectar a experiències positives”

“Quan les coses van malament, és fonamental no evitar ni negar les experiències negatives”

“A la vellesa, la sensació de benestar prevé malalties com el declivi cognitiu i ajuda a la longevitat“

“Les relacions personals i el contacte amb la natura activen l’energia positiva i generen serenitat per veure les coses amb més perspectiva”

Serenitat
Gonzalo Hervás, convidat per la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida a la jornada Innsoc, és professor de la Universitat Complutense de Madrid. També és president i cofundador de l’Associació Espanyola de Psicologia Positiva. Aquest psicòleg remarca la necessitat de la prevenció a les escoles i centres de salut, inferior a la mitjana dels països del nostre entorn: cada euro invertit en prevenció n’estalvia 4 en tractaments de salut mental posteriors.
La por és un avís, no necessàriament un reflex de la realitat, i de vegades ho oblidem

La psicologia positiva és una branca de la psicologia que intenta entendre millor el funcionament psicològic òptim. És a dir, què ens fa persones més felices i ens permet el desenvolupament de tot el nostre potencial vital.

La felicitat és un concepte molt eteri. Des de quin punt de vista i amb quines eines l’estudia?
És un sentiment interior. Tots el podem identificar fàcilment, perquè estem predisposats a monitoritzar-lo. Els psicòlegs el definim com un sentiment de satisfacció amb la pròpia vida i amb un mateix, que és estable. Tenim dies millors i pitjors, però hi ha una línia contínua que es manté sota qualsevol circumstància.
I què succeeix en moments d’inestabilitat general com el que vivim a Catalunya?
Quan les coses van malament, les persones que millor s’adapten i són capaces de reaccionar amb resiliència i sense generar problemes psicològics són les que es mantenen obertes a aquestes experiències negatives. No evitar-les ni negar-les és fonamental. Alhora, també són capaces de mantenir rutines i experiències que els aporten elements positius. Potser no són experiències d’alegria esclatant, però sí de vincle amb altres persones, agraïment, emocions d’orgull, admiració... No perdre aquest contacte ajuda a una estabilitat que permet prevenir la depressió, i també per tenir més capacitat per trobar solucions. Les emocions positives ens ajuden a mirar les coses amb més distància i ens ajuden a resoldre millor els problemes.
Quines són les experiències positives més comunes, usades com a eines?
Cada persona té inclinacions diferents, en funció del caràcter. Però hi ha aspectes universals: les relacions personals, poder fer coses que ens facin sentir útils ens aporta una sensació de valia molt rellevant. El contacte amb la natura activa l’energia positiva i genera un sentiment de serenitat, que ajuda a veure les coses amb més perspectiva.
Hi ha teràpies basades en el bosc. Crec que els pioners, fa anys, són els japonesos.
Anar al bosc, segons ja sabem per diferents estudis, genera increments d’emoció positiva, serenitat, i ajuda a una introspecció sana. El que no s’ha demostrat és l’aplicació clínica sobre problemes de salut, però potencialment en l’entorn hospitalari pot ser molt rellevant tenir jardins.
Les persones alegres es refreden un 25% menys, assegura. No funciona amb malalties com el càncer. Per què?
Hi ha malalties amb un fort component genètic i de processos que es generen al llarg del temps i encara desconeixem. Tot i que hi ha un cert moviment, sobretot de pacients, que creu que sí que està relacionat, n’hi ha que no el desenvolupen tot i tenir els mateixos problemes. Però un matís: sí que hi ha estudis que indiquen que a partir dels 70 anys la sensació de benestar positiu prevé malalties com el declivi cognitiu i ajuda a la longevitat de la vida.
Una part de la societat catalana viu ara amb angoixa i por, i els està afectant físicament. Com es pot revertir?
En el maneig de la tensió, quan és individual, es recomana fer més exercici físic, tècniques de relaxació i meditació. El millor és actuar abans que es compliqui i es generi una espiral que porti a desenvolupar malalties.
Com?
No podem revertir el que és negatiu en positiu, perquè ens pot portar a un carreró sense sortida. El que podem fer és mantenir-nos connectats a experiències positives; farà que les dolentes no ens afectin més de l’imprescindible.
Com s’afronta la por?
És una reacció natural que ens predisposa a afrontar una amenaça. Però sovint se’ns oblida que la por és un avís, com la resta d’emocions, i no és necessàriament un reflex de la realitat. Per tant, ens hem de preguntar si aquest avís és correcte i, si ho és, què podem fer per protegir-nos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona