Societat

Obren una nova via per desenvolupar fàrmacs per al càncer

Investigadors de l’IDIBGI descobreixen una nova connexió entre el metabolisme i la regulació epigenètica

Investigadors del programa ProCURE de l’ICO Girona- IDIBGI del Grup de Metabolisme i Càncer, liderat per Javier A. Menéndez, han descobert una nova manera de regular l’epigenètica de les cèl·lules tumorals a través del metabolisme. Aquest descobriment obre les portes al desenvolupament d’una nova categoria de fàrmacs “metabòlics i epigenètics” per al tractament del càncer. L’estudi s’ha publicat a la versió digital de la revista científica Oncogene del grup Nature. El treball d’investigació ha estat possible gràcies a una donació procedent de la família Armangué.

Si els gens fossin paraules, l’epigenètica representaria els punts, les comes i altres signes d’ortografia que ens permeten entendre una seqüència d’ADN. Així, qualsevol modificació de l’ADN que alteri l’estructura d’un gen sense modificar la seva seqüència bàsica pot ser un canvi epigenètic. Les modificacions químiques en l’ADN (metilació) permeten entendre perquè individus amb material genètic idèntic poden desenvolupar o no algun tipus de malaltia. El problema amb la metilació apareix quan aquesta alteració química és excessiva (hipermetilació) o escassa (hipometilació). Això produeix inestabilitat al genoma i s’associa amb mal pronòstic en molts tipus de tumors. Segons explica el cap del programa ProCURE de l’ICO Girona-IDIBGI, Javier A. Menéndez, “durant la formació dels tumors i els seu procés de metàstasi, la tinta o metils que utilitzen els escriptors moleculars per escriure el codi epigenètic d’una cèl·lula deixa d’afegir-se allà on toca, i això comporta una pèrdua de la identitat d’aquestes cèl·lules i teixits i s’afavoreix la seva transformació maligna”. En les etapes inicials de la formació d’un tumor es produeix una hipometilació global de l’ADN que es tradueix en una pèrdua d’identitat de les cèl·lules, que es regeneren de manera incorrecta i acaben convertint-se en tumors.

Els investigadors han aconseguit restablir la capacitat dels escriptors epigenètics per metilar l’ADN mitjançant la manipulació del metabolisme cel·lular, és a dir, que són capaços de modificar l’epigenètica de la cèl·lula modificant el metabolisme. Utilitzant metformina –una droga emprada habitualment en el tractament de la diabetis tipus 2– i alguns nous derivats més potents, els investigadors van observar que el procés metabòlic dels mitocondris (centres neuràlgics responsables de la generació d’energia a les cèl·lules) és capaç de reprogramar, de manera ràpida i eficient, els nivells globals de metilació de l’ADN de cèl·lules pretumorals, tumorals i metastàsiques.

LA FRASE

En la formació de tumors, hi ha una pèrdua de la identitat d’aquestes cèl·lules i teixits
Javier A. Menéndez
Cap del programa PROCURE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia