Educació

municipal

ensenyament

Badalona alerta del dèficit de places escolars de secundària

Un estudi elaborat per la Federació d’Associacions de Mares i Pares revela que en els propers anys, si es manté l’oferta actual, en faltaran un centenar

Reclamen una planificació per afrontar la demanda sense ensurts

L’oferta de places escolars a secundària a Badalona serà insuficient en els propers anys. Un estudi elaborat per la Federació d’Associacions de Mares i Pares (FAMPA) alerta que el dèficit augmentarà fins a més de 100 places en un context de centres ja saturats on difícilment es pot créixer en línies i amb dos projectes per a la construcció de dos instituts que avancen molt lentament i es fa difícil assegurar quan estaran a punt.

És per això que la FAMPA ha decidit fer una previsió de la demanda de places públiques de secundària a la ciutat fins al curs 2026/27 prenent com a punt de partida l’informe d’escolarització de l’Ajuntament de Badalona per al curs 2017/2018, que es va presentar en el darrer Consell Escolar Municipal, i les dades disponibles de la Comissió de Garanties d’Admissió. Si se’ncreuen els números de demanda i de places disponibles s’observa un dèficit de places que el curs vinent seria de 53 però que s’aniria enfilant fins a situar-se en 188 el curs 2020/21, i això sense tenir en compte la reserva de places que fa cada centre per als repetidors. La situació de dèficit es manté fins al curs 2024/25.

Més línies

Aquestes dades fixen l’oferta disponible per al curs vinent en 1.218 places, fet que representa dues línies més de les que hi ha actualment, una a l’institut La Llauna, on s’ha habilitat la tercera planta del centre per encabir-la, i una altra a l’institut Barres i Ones, on ja s’està al límit en l’ocupació dels espais, asseguren els responsables de l’informe.

David Guerrero, president de la FAMPA, explica que l’objectiu de l’estudi és conèixer la situació. “No volem generar alarma, volem exigir una planificació adequada a la demanda i que es treballi amb temps i no improvisant de cara a la preinscripció puntual de cada any”, manté. Per aquest motiu des de la federació reclamen mesures i compromisos. “És clar que en els propers anys caldran, com a mínim, dues línies més per donar resposta a la demanda que ja es pot preveure”, assegura Guerrero, que afegeix que l’oferta de places “no té en compte la matrícula viva, la dels alumnes que canvien de centre a meitat de curs per trasllats de les famílies”.

L’estudi permet observar que els districtes de Llefià i la Salut són els que tindran més dèficit de places en els propers anys, i per això la FAMPA insta les administracions a posar-se a treballar en la planificació per assegurar que tots els alumnes que hagin de cursar ensenyament secundari tindran accés a una plaça al seu centre adscrit o bé a prop del domicili. “Ens estem trobant que les improvisacions de darrera hora estan cronificant situacions que porten a la precarització”, denuncia el president de la FAMPA.

LA XIFRA

53
places de dèficit
hi ha previstes per al curs vinent, una xifra que s’eleva fina a les 158 el curs 2020/21.

LA FRASE

No volem generar alarma, volem exigir una planificació adequada a la demanda
David Guerrero
President de LA Fampa badalona

Dos nous centres pendents

Badalona té dos centre de secundària pendents. El que fa més temps que espera és el nou edifici de l’institut Ventura Gassol, a Montigalà. El centre està en els plans de la Generalitat des del 2010, tres anys després que l’Ajuntament cedís els terrenys de la plaça Manuel Moreno Mauricio on s’ha de construir. L’any passat es va decidir prioritzar aquest centre de secundària sobre el de l’escola de primària que està situat en barracons a la mateixa plaça. Es va encarregar l’adequació del projecte constructiu ja elaborat per aixecar-lo al solar contigu als mòduls del centre de primària. A hores d’ara l’obra encara està pendent de licitar a l’espera que es faci un estudi arqueològic sobre el terreny. La comunitat educativa fa anys que alça la veu per reclamar el nou centre, i ho fa amb més intensitat després que el mes passat un petit incendi a l’institut va obligar a aturar les classes durant una setmana.

L’altre institut projectat és el que ha d’ocupar l’antic edifici de l’escola Lola Anglada, a Canyadó. El centre ha començat a funcionar aquest curs en dues aules de l’escola de primària del barri. El curs vinent s’hi hauria d’instal·lar un mòdul provisional per encabir dues aules més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres