Societat

Demanen que la retirada de tutela es faci amb un jutge

Una entitat que aplega 400 famílies afectades a Catalunya acusa Atenció a la Infància d’actuar de manera abusiva

La Dgaia afirma que, en el 99% de casos recorreguts, la Justícia li dona la raó

Pares i mares als quals l’administració els ha tret la tutela de fills o filles consideren que estan en situació d’indefensió perquè no tenen mitjans per defensar-se i, en definitiva, no poden demostrar que tenen capacitat per fer-se’n càrrec. A través d’Aprodeme (Associació per a la Defensa del Menor), una associació que aplega unes 400 famílies de Catalunya i el doble a tot l’Estat, van presentar ahir una denúncia col·lectiva a la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i també han fet arribar una queixa al Parlament Europeu i al Síndic de Greuges.

Proposen que hi hagi un canvi de sistema: que la retirada no la decideixi un tècnic de la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), sinó que sigui un jutge “especialista i imparcial” qui també hi intervingui per avaluar si s’ha d’aplicar alguna mesura per protegir la criatura. “Amb l’excusa de la protecció dels menors sovint s’acaba trencant una família, perquè se separa la criatura del seu entorn i això no la beneficia”, va explicar ahir el president d’Aprodeme, Francisco Cárdenas.

Fonts de la Dgaia van indicar ahir a la tarda que no havien rebut la denúncia col·lectiva de l’associació de famílies i van negar que les retirades d’infants es facin amb arbitrarietat. Les mateixes fonts van recordar que en les propostes d’intervenció actuen diferents equips abans de prendre una decisió final per valorar tant els arguments tècnics com les garanties jurídiques: l’EAIA (Equip d’atenció a la infància i l’adolescència del territori), Seaia (Servei especialitzat d’atenció a la infància) i l’EFI (Equip funcional d’infància) on entre altres professionals hi ha un jurista.

Atenció a la Infància també assegura que les famílies estan informades de les decisions que es van prenent i, respecte als casos judicialitzats, explica que en el 99% d’ocasions el jutge ha resolt a favor de la Dgaia.

Aprodeme, en canvi, exposa en la denúncia col·lectiva que les retirades immediates dels menors deixen en situació de desemparament les famílies. Es queixen de falta d’informació i que els temps de recurs són molt llargs. “Es confon risc amb desemparament”, indiquen, segons l’experiència de diferents famílies, i hi afegeixen que, si bé l’actuació podria ser correcta com a mesura preventiva, s’acaba anant més enllà fins al punt que s’arriba a generar “dolor i patiment innecessari”.

LA XIFRA

7.000
casos de desemparament
va gestionar Infància el 2016. 300 van anar a judici i en 21 van guanyar els pares.

Casos que s’eternitzen

Un dels problemes que plantegen les famílies afectades és que en els casos que el jutge acaba donant la raó als pares és complicat recuperar la vida normal amb el menor perquè “ja ha passat molt de temps fora del nucli familiar biològic” per estar en un centre o amb una altra família. Interpreten, així, que fins i tot la justícia acaba sent “inoperativa”, perquè hi ha un dany irreparable en la relació entre els pares i la criatura.

Des d’Aprodeme s’aconsella les famílies que es trobin amb una retirada pel sistema de protecció de menors que, si poden, actuïn des del primer moment amb un advocat i presentin un recurs a l’administració. L’experiència entre els seus associats, diuen, mostra que és l’única manera de retallar terminis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA