Societat

Societat

La leucèmia ja es cura aquí

El Clínic és el primer centre de tot l’Estat a tractar pacients amb una teràpia que s’ha pogut desenvolupar gràcies al projecte ARI

Ha posat en marxa un assaig clínic amb deu pacients que està demostrant la seva eficàcia

L’Agència d’Aliments i Fàrmacs dels Estats Units va autoritzar a finals d’agost una innovadora teràpia contra la leucèmia limfoblàstica aguda (LLA) que pot suposar un canvi de paradigma en el tractament del càncer. La teràpia, anomenada CAR-T, consisteix a agafar limfòcits T del pacient –les cèl·lules encarregades d’atacar els tumors–, modificar-los genèticament amb la inoculació d’un virus al laboratori, multiplicar-los a través d’un cultiu i retornar-los a la sang del malalt perquè puguin atacar les cèl·lules cancerígenes. Ahir, només tres mesos després d’haver-se aprovat la teràpia autoimmune als Estats Units, validada amb 20 anys d’assajos clínics que han demostrat una supervivència superior al 50%, l’hospital Clínic va anunciar que des del mes de juliol està portant a terme un assaig clínic amb deu pacients amb limfoma o leucèmia limfoblàstica aguda que no havien respost als tractaments convencionals. I no ho està fent amb el CAR-T americà sinó amb un de desenvolupat al mateix hospital. “Hem aconseguit produir el virus i també les cèl·lules i introduir-les en els pacients amb seguretat”, va resumir Julio Delgado, consultor del servei d’hematologia.

Tant el desenvolupament de la teràpia com l’assaig clínic ha estat possible gràcies al projecte ARI, que des que es va impulsar, el febrer del 2016, ha aconseguit recollir 1.134.583 euros, dels quals una mica més d’un milió s’han destinat a desenvolupar el CAR-T del Clínic. La noia que el va impulsar, Ariana Benedé, va morir amb 18 anys el setembre de l’any passat, però ahir la seva mare, Àngela Jover, va acompanyar el director del Clínic, Josep Maria Campistol, i la resta de l’equip mèdic en la presentació del projecte. Campistol va agrair “la força i el compromís” tant de l’Àngela com de la seva filla i l’Àngela va expressar la seva satisfacció per haver fet realitat “un projecte engegat des del cor” que consistia “a portar a Catalunya el CAR-T, l’única teràpia curativa per a la leucèmia”.

L’assaig clínic per comprovar l’eficàcia del CAR-T del Clínic, en el qual també ha participat l’hospital Sant Joan de Déu, ha estat aprovat per l’Agència Espanyola del Medicament. Tot i que el director de l’Institut Clínic de Malalties Hematooncològiques del Clínic, Álvaro Urbano-Ispizua, acredita la seva eficàcia, per aconseguir que els resultats siguin validats es necessiten com a mínim 30 pacients. “Podem dir que és segur i clínicament eficaç, però cal ser prudents i esperar l’evolució a llarg termini”, precisa.

Per això, més enllà de les negociacions amb el CatSalut perquè vegi la conveniència de sumar-se al projecte –“hi ha bona predisposició”, va dir Campistol–, el Clínic vol constituir la Plataforma CAR, que té com a objectiu continuar recollint fons no només per poder validar l’assaig clínic en marxa sinó per ampliar els assajos a altres tipus de càncer, com ara el mieloma múltiple. “Ara tenim el CAR Ari perquè, en espera de veure com encaixa el projecte al sistema públic de salut, els recursos no permeten més, però nosaltres tenim prou voluntat i coneixement mèdic per fer l’Ari 1, l’Ari 2, l’Ari 3 i l’Ari 4”, va subratllar Campistol. La mare de l’Ari s’incorporarà al projecte com a directora.

Amb el desenvolupament del seu propi CAR-T, el Clínic es converteix en un dels pocs centres europeus capaços d’oferir aquesta teràpia.

65.000 euros
L’encarregada de comercialitzar el CAR-T americà ha estat Novartis. El cost de moment és de 400.000 euros per persona. El CAR-T del Clínic té un cost de 65.000 euros, cosa que, segons Campistol, el fa molt atractiu per poder exportar-lo a altres hospitals de Catalunya i l’Estat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró