Societat

ÁNGELA QUINTAS

QUÍMICA EXPERTA EN NUTRICIÓ

“Un simple suc de taronja et pot fer una mala jugada!”

La nutricionista publica un receptari per aconseguir mantenir-se prim de manera saludable

El més important després dels excessos de Nadal és “tornar a la normalitat sense prescindir de cap àpat del dia” i no oblidar barrejar l’hidrat de carboni amb la proteïna

La dietista avisa que prendre sucs sense cap altre aliment pot derivar en greix acumulat

Científica i mediàtica
Llicenciada en ciències químiques i màster en dietètica i nutrició, dirigeix la seva pròpia consulta nutricional des de fa més de 15 anys. Actualment ho compagina amb la docència (estudis de postgrau de la UNED). També dirigeix Be OK (programa setmanal sobre nutrició a la cadena SER), és col·laboradora en premsa escrita i ha fet d’assessora en films dirigits per Sánchez Arévalo, Almodóvar i Alberto Rodríguez. El seu primer llibre, Adelgaza para siempre, va ser tot un èxit editorial. El plat de la imatge (carxofes farcides de bacallà) és del segon, Las recetas de ‘Adelgaza para siempre’

Un any després d’haver triomfat amb el seu manual Adelgaza para siempre, la química especialitzada en nutrició Ángela Quintas publica dimarts una segona part, Las recetas de ‘Adelgaza para siempre’, que, com el títol indica, desglossa en forma de menús saludables el seu mètode per aprimar-se i mantenir el pes ideal. “Som pura química i el que mengem, també”, diu l’experta, que ens porta un llibre amb més de 90 propostes saludables, ideal per a la ressaca de les festes de Nadal.

Per què aquesta segona part? Com l’ha fet?
La gent a la consulta sempre ens pregunta per receptes! He fet el llibre amb tres idees: que fossin plats fets amb aliments fàcils, assequibles i de mercat; amb temps d’elaboració curts, i visualment molt macos, que no semblin de dieta, perquè et vingui de gust fer-los. Són plats que jo ja feia a casa. De fet, he fet servir la meva família de conillet d’Índies! Estic molt contenta de com ha quedat. Les receptes són senzilles i mediterrànies, però també n’hi ha alguna de japonesa –m’encanta la sopa miso!– i dues de vegetarianes, tot i que jo no ho soc.
Veig plats com ara ous farcits de tonyina i salmó. Sembla contundent, però està fet amb ingredients lleugers i variats.
Sí, tot s’ha de combinar. El millor exemple per entendre que la dieta no ha de ser dissociada és veure com d’estilitzats són els japonesos, que mengen arròs i peix o porc tot junt. Nosaltres abans també menjàvem llenties i seitons en un àpat de manera molt natural.
Som al gener. Digui’m tres consells per perdre el sobrepès acumulat durant el Nadal.
Abans que res, no ens n’hem de sentir culpables, perquè aquests dies són especials, i potser hem menjat més que de costum, però productes de qualitat. Ara hem de tornar al corral, i d’entrada és bàsic no prescindir d’àpats. Menjar cada tres o quatre hores és fonamental, perquè, si no ho fem, arribarem a l’hora de dinar o sopar amb tanta gana que ho devorarem tot, des del pa fins a les olivetes. També és important per no utilitzar la massa muscular com a combustible i que no ens baixi el metabolisme basal. Mai hem de pensar: “Com que em vull aprimar, no menjaré.”
Aquesta idea és molt habitual entre les dones, oi?
Sí, en som expertes. Creiem que hem de prendre només sucs i amanides per aprimar-nos, i obviem que la proteïna és bàsica per aportar els aminoàcids que fabriquen el col·lagen i l’elastina que necessitem per estar guapes i joves. I no oblidem la massa muscular, que protegeix l’esquelet, i que no podem perdre.
Més consells.
No hem d’oblidar barrejar sempre l’hidrat de carboni amb la proteïna, i atenció amb l’hidrat de carboni líquid (els sucs). Els sucs detox s’estilen molt, però nosaltres ja tenim el fetge i els ronyons per fer aquest procés de desintoxicació. Pel que fa a la composició, la fruita i la verdura que porten és genial, però és exagerat prendre’n tanta de cop.
Per què renega dels sucs de taronja? Les àvies els adoren!
Tu et menjaries quatre taronges si no fos en suc? Oi que no? L’hidrat de carboni provinent del suc entrarà de cop al torrent sanguini, sense que pugui actuar l’amilasa salival, i el meu pàncrees començarà a segregar insulina com un boig. Una part anirà al múscul i l’altra, per evitar un coma diabètic, pot ser que activi una lipogènesi, és a dir, ho convertirà en greix acumulat. Un simple suc, que no té fibra perquè s’ha quedat a l’espremedor, et pot fer una mala jugada! Si te’l vols prendre i evitar el pic d’insulina, te l’has d’anar bevent a poc a poc, mai amb l’estómac buit, i combinar-lo amb altres aliments.
Existeixen els superaliments?
No, no podem atorgar propietats màgiques als aliments, que a més van canviant per modes. Hem de menjar cada dia, i menjar bé cada dia. I si et ve de gust un dolç, no passa res! Busca’n un de qualitat i gaudeix-lo. El que no pots fer és menjar sempre dolços i després creure que ho compenses amb una baia de no sé quina cosa, que diuen que és un superaliment.
Classifica les receptes?
Faig una divisió entre homes i dones, segons el metabolisme basal, l’energia que necessites per mantenir les constants vitals, més alta en els homes, que, per tant, han de consumir més calories. Sempre ens basem en tipus de persones estàndard.
Es pot aprimar una dona en la menopausa?
Sí, durant la menopausa canvia la manera com es distribueix el greix al cos. Es col·loca més a l’abdomen que a les cartutxeres, però és possible aprimar-se si al cos li donem el que necessita. No s’ha de llançar la tovallola!
Ha fet d’assessora nutricional en alguns films. ‘Gordos’ va ser el primer. Quin ha estat l’últim?
He ajudat Mario Casas a convertir-se en un fotògraf d’un camp de concentració. S’ha hagut d’aprimar molt amb molta voluntat. Sempre fem que els actors guanyin o perdin pes amb aliments sans i controlem molt les seves analítiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia