Societat

JULIO J. NAVEIRA

PRESIDENT DEL CONSELL DE L’ADVOCACIA CATALANA

“L’advocacia és incòmoda per al poder”

“Hem proposat una reforma per lluitar contra les màfies”

“Els jutjats provincials de clàusules sòl perjudiquen el consumidor. Augmenten i ara se’n presenten 150 al dia”

El degà del Col·legi d’Advocats de Mataró, Julio J. Naveira (Mataró, 1967), és des del 22 de desembre passat el nou president del Consell de l’Advocacia Catalana, que aplega prop de 40.000 lletrats dels 14 col·legis catalans i col·legis adherits de les Illes Balears, Perpinyà i Andorra. El juny passat, Naveira va defensar a la comissió de justícia del Congrés dels Diputats una proposta del Consell de l’Advocacia Catalana i del col·legi de Barcelona, treballada amb l’advocat Jesús Sànchez, per reforma la Llei 1/2000 d’Enjudiciament Civil per fer front a les màfies que ocupen pisos il·legalment.

En què consisteix la reforma?
Les ocupacions il·legals de pisos han proliferat en moltes zones, sobretot al Maresme. Per desallotjar una finca ocupada il·legalment es pot anar per la via penal, que és l’últim recurs, i per la via civil, la qual permet el desallotjament un cop acabat el judici i poden passar uns dos anys. Per això, vam plantejar que en els supòsits que el pis sigui d’una persona física, també la segona residència, o d’una fundació que ajuda persones necessitades, el llançament sigui immediat, en quinze dies, i després es faci el judici. Així volem evitar les màfies. La reforma s’havia d’aprovar ara.
L’aplicació de l’article 155 afecta el funcionament de jutjats?
No afecta. La falta de jutjats, de personal i de recursos és un mal endèmic, i cal que l’Estat es prengui seriosament que és necessari invertir-hi perquè una justícia lenta sempre és injusta.
El pla de foment del català del Departament de Justícia als advocats, però, no s’ha renovat?
Era un conveni finalista. Des del Consell de l’Advocacia Catalana volem negociar un nou conveni quan hi hagi govern.
L’Advocacia Catalana ha tornat a denunciar el nou pla del CGPJ per reforçar els jutjats de les clàusules sòl.
Sí perquè és un nyap. Els jutjats provincials de clàusules sòl són una excusa per allunyar els jutjats dels ciutadans i només perjudicar el consumidor. L’especialització que es posa com a bandera no està acreditada. El pla es va iniciar el juny de 2017, fins al desembre, i ja vam dir que els jutjats es col·lapsarien. Els quatre jutjats van rebre 140 demandes diàries. Ara, el CGPJ ha renovat el pla sis mesos més, incrementant els jutges, tres jutges a Barcelona, i continuen allunyant la justícia. Les dades d’aquest gener són que el nombre de demandes encara augmenta: són 150 al dia. El col·lapse continua, i si les demandes es poguessin presentar als partits judicials de cada ciutadà es resoldria abans. Això només ha beneficiat la banca, que en lloc de pagar en tres mesos, té més temps per tornar els diners. Si les entitats financeres haguessin tornat els diners amb la mediació que es va articular, ja estaria, però com que no van voler, el ciutadà ha de posar demandes. Els advocats volem solucionar problemes.
El consumidor és el perjudicat.
A banda de la banca, un altre tema molt actual són les reclamacions d’accidents de trànsit. Abans presentaves una denúncia per la via penal i s’iniciava el procés. Ara és per la via civil, i primer has d’escoltar una oferta de la companyia, que sempre és a la baixa. El perjudicat encara que no rep el que li correspon ho accepta per no anar al jutjat a recuperar l’altra part de la indemnització. Per això, des del Consell de l’Advocacia vetllem perquè totes les persones tinguin un accés igual a la justícia, i informar-les dels seus drets. Alhora, vetllem perquè tots els advocats tinguin eines, l’assegurança de responsabilitat civil, formació i que no tinguin ingerències a la seva feina. L’advocacia és incòmoda per al poder.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp