Societat

Societat

El fred deixa temperatures de rècord a Catalunya

El poble de Das, a la Cerdanya, registra -22,8 graus de mínima, la més baixa registrada mai en un lloc poblat del país

Protecció Civil activa l’alerta per onada de fred durant el cap de setmana

Catalunya va viure ahir una jornada gèlida a tot el país, especialment a les comarques de muntanya, on es van registrar temperatures inèdites, amb rècord inclòs a Das (Cerdanya), on el termòmetre va arribar, a les 9 del matí, a 22,8 graus sota zero, una temperatura mai registrada abans en un lloc poblat de Catalunya.

Es tracta de la temperatura més baixa registrada mai pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) des que es va instal·lar una estació meteorològica en aquesta població cerdana, situada a 1.219 metres sobre el nivell del mar.

Històricament, la més baixa que els termòmetres de l’Aemet han registrat a Catalunya és la de l’estany Gento, 32 graus sota zero, tot i que en altituds menors, com ara a l’estació de Núria (a 1.967 metres d’altura), els termòmetres van baixar l’1 de febrer de 1956 fins als -24 graus, i al municipi d’Oliana (469 metres) el mercuri va baixar a 22 graus sota zero el dia 3 de gener del 1971.

L’alcalde de Das, Enric Laguarda, comentava que, tot i que estan “acostumats al fred”, ja n’han “tingut prou amb batre el rècord”. L’onada de fred els ha comportat molts contratemps i ell mateix va dedicar el matí d’ahir a ajudar la brigada municipal a retirar la neu acumulada a les carreteres d’accés al poble. El principal problema –segons l’alcalde d’aquest municipi de 220 habitants– és el dels animals de les granges, perquè els seus amos han de sortir a alimentar-los tant sí com no. Per sort, va explicar Laguarda, les cases dels habitants del poble estan preparades per aguantar les baixes temperatures, mentre que les segones residències pateixen més les conseqüències de les gelades, pel fet de no tenir un manteniment diari.

Les temperatures excepcionalment baixes com les de la Cerdanya es va repetir a tot el país, on es van registrar nivells per sota de zero, tret d’algunes zones del litoral. Per aquest cap de setmana, es preveu que es mantinguin unes temperatures mínimes molt baixes i Protecció Civil ha activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per onada de fred amb l’objectiu de fer-hi front. Protecció Civil també està en especial contacte amb la Creu Roja i les empreses de teleassistència per reforçar la prevenció i el seguiment de les possibles incidències en els col·lectius més vulnerables, com ara la gent gran. També es manté la prealerta del pla Allaucat pel perill d’allaus, especialment al vessant nord de la serralada del Cadí-Moixeró.

Pel que fa a les ventades, Protecció Civil recomana prudència en la mobilitat a peu i en vehicle, i també en la pràctica d’activitats a l’aire lliure a les zones de muntanya afectades pel fort vent.

LA XIFRA

32
graus
sota zero és la temperatura més baixa registrada mai a Catalunya. Va ser a l’estany de Gento.

Barcelona desactiva el pla de neu

L’Ajuntament de Barcelona va desactivar ahir el pla d’emergència municipal per a neu i gel en fase d’alerta per nevades, que s’havia posat en marxa dijous al matí, quan algunes parts de la ciutat com ara les platges i la serra de Collserola havien quedat emblanquinades de neu. Des que es va activar el pla, les brigades municipals van escampar onze tones de sal a la ciutat per prevenir els efectes de la neu i el gel sobre la mobilitat, i s’hi van destinar nou vehicles equipats amb pala llevaneus i escampador de sal i 45 operaris. L’episodi de risc no va provocar cap problema remarcable a la ciutat. Davant la previsió de temperatures baixes, sobretot a les nits, els equips municipals continuaran atents per si cal continuar distribuint sal per reduir el risc de gelades a les zones més ombrívoles. També es manté activa l’operació Fred, que ofereix allotjament per passar la nit a les persones sense sostre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS