Societat

Casa Nostra, Casa Vostra denuncia “la nul·la resposta política” cap als refugiats

Els organitzadors de la marxa ‘Volem acollir’ lamenten que “es perpetua i agreuja la crisi del refugi”

El compromís de l’Estat de protegir 17.337 persones es queda en 2.716

El govern espanyol es va comprometre a acollir 17.337 persones refugiades abans de finals de setembre de l’any passat, però la realitat és que fins ara n’han arribat 2.716 (15% del compromís). Va ser un acord en el marc de la Unió Europea per donar protecció internacional a més de 180.000 persones a través dels programes de reubicació i assentament. La plataforma Casa Nostra, Casa Vostra , que fa un any va organitzar una manifestació amb més de mig milió de persones amb el lema Volem acollir, va denunciar ahir “la nul·la resposta política” cap a la protecció de les persones refugiades i va lamentar que la no-assumpció de responsabilitats en aquesta qüestió faci que “es perpetuï i s’agreugi la crisi del refugi”.

Tal com han fet des que es va presentar la plataforma, el novembre del 2016, Casa Nostra, Casa Vostra reclama que cada administració actuï segons les seves atribucions. Així la coordinadora de l’entitat, Laia Creus, va subratllar ahir “l’incompliment flagrant” de les quotes d’acollida dels estats de la UE –“i en particular del govern espanyol”–, però també va lamentar que “a Catalunya encara manquen molts recursos que els ajuntaments i la Generalitat haurien d’oferir perquè les persones benvingudes s’hi puguin establir amb comoditat”. Uns recursos que inclouen l’accés a l’habitatge i a la formació per trobar feina. “També, que des dels serveis de salut hi hagi prou informació –va precisar Creus–, ja que són persones que només tenen com a document l’anomenada targeta vermella. Encara ens trobem amb molts professionals que no ho saben.”

15.000 morts al mar

El balanç de dades recollit ahir per la plataforma és contundent: només el 15% de persones que l’Estat s’havia compromès a acollir han arribat, però les persones continuen fugint de conflictes bèl·lics, atemptats, amenaces i situacions de pobresa, fins al punt que des que va començar el 2018 n’han mort 382 al Mediterrani. 3.119 l’any passat i 15.000 des del 2014. “Ja és lamentable posar quotes a un dret, el d’asil, que és reconegut internacionalment, però més que no compleix el teu compromís”, va insistir la coordinadora de Casa Nostra, Casa Vostra.

Després d’un any de la campanya Volem acollir, amb el concert al Palau Sant Jordi i la manifestació del 18 de febrer com a grans accions, Creus va explicar que es mantenen com una entitat més de les que treballen per l’asil i el refugi, i faran accions de sensibilització i mobilització ciutadana.

LES XIFRES

121.000
signatures
a favor de l’acollida lliurades al Parlament i 3.000 voluntaris mobilitzats són xifres de ‘Volem acollir’.
10
projectes
d’acollida a Catalunya, sensibilització i acció internacional han rebut 211.562 euros de Casa Nostra.
500.000
persones
van sortir el 18 de febrer del 2017 al carrer a Barcelona amb pancartes de “Volem acollir”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró