Societat

JUDICIALITZACIÓ DEL PROCÉS

El responsable de l’operatiu policial de l’1-O declara que Trapero no va voler evitar el referèndum

El coronel Diego Pérez de los Cobos acusa l’ex cap dels Mossos de connivència amb els impulsors del referèndum

Assegura a l’Audiencia Nacional que tots els cossos policials van rebre “indicacions clares” d’evitar la celebració de la consulta

El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos ha insistit aquest dimecres, en la seva declaració a l’Audiencia Nacional, a acusar el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, de connivència amb els impulsors del referèndum de l’1-O. En aquesta línia ha afirmat que la policia catalana hauria pogut evitar la celebració del referèndum decomissant ordinadors i urnes, segons fonts jurídiques.

Durant la seva declaració, Pérez de los Cobos també ha contradit el testimoni de Trapero pel que fa a les ordres de la jutgessa respecte els criteris de “proporcionalitat” a seguir a l’hora d’evitar el referèndum. Segons el coronel de la Guàrdia Civil, tots els cossos policials van rebre “indicacions clares” d’evitar “a tota costa” la celebració del referèndum.

Segons fonts jurídiques, el responsable de l’operatiu de l’1-O ha mantingut una “clara incriminació” de Trapero i ha assegurat que durant les reunions de coordinació que van tenir lloc els dies previs al referèndum el major dels Mossos va mostrar sempre una actitud “reticent” a evitar la seva celebració.

Pérez de los Cobos ha reiterat davant l’Audiència Nacional (que instrueix el cas contra Trapero per les concentracions del 20 i 21 de setembre) el testimoni que ja va donar al Tribunal Suprem fa dues setmanes en la investigació sobre l’1-O i contra el procés independentista. Segons el coronel de la Guàrdia Civil hi havia una “concertació” entre la societat civil, els Mossos i el Govern per fer realitat el referèndum i l’excap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, “complia les ordres de la cúpula anterior”.

Aleshores també va acusar els Mossos de “vigilar” els moviments de la policia espanyola el dia del referèndum per “informar” els concentrats que omplien els col·legis electorals per tal que es poguessin organitzar. A més, va afirmar que el dia previ al referèndum els Mossos també van anar als punts de votació per dir que tornarien l’endemà a les 6h del matí i que, si hi havia gent, no desallotjarien.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia