Ciència

Salut

Investigació

La immunoteràpia, nova via per tractar el càncer de còlon

Científics de l’IRB fan desaparèixer tumors avançats i metàstasis activant el sistema immunològic en ratolins

“Els resultats són espectaculars i creiem que molts pacients se’n beneficiaran”

Una investigació de l’Institut de Rercerca Biomèdica (IRB) liderada pel professor Icrea Eduard Batlle ha descobert la manera d’aplicar la immunoteràpia al tractament de càncer colorectal més agressiu i curar també les seves metàstasis. La l’inhibició d’una molècula (la TGF-beta, concretament) ha resultat ser la clau que permet activar el sistema immune per respondre a als tumors al còlon. La troballa s’ha provat “amb resultats espectaculars” en ratolins, però s’espera que d’aquí a un parell d’anys ja se’n pugui comprovar l’eficàcia en humans.

Les teràpies per activar el sistema immune contra les cèl·lules cancerígenes s’han convertit darrerament en una eina molt eficaç per tractar determinats tipus de càncer, com ara el melanoma i el de pulmó. Els tumors colorectals, en canvi, havien quedat al marge d’aquests tractaments perquè no hi havia manera de combatre’ls per aquesta via, fins al punt que s’havia arribat a teoritzar que fossin invisibles per al sistema immunitari. L’equip liderat per Batlle no només ha descobert que l’hormona TGF-beta és la responsable d’ocultar les cèl·lules tumorals del radar del sistema immunitari, sinó que també ha trobat la via per neutralitzar-ne l’acció i fer que aquest càncer de difícil tractament respongui a la immunoteràpia.

Neutralitzant l’acció del TGF-beta amb un fàrmac experimental, les cèl·lules del sistema immunitari aconsegueixen identificar el tumor, combatre el càncer i fins i tot prevenir l’aparició de metàstasis generades en fetge i pulmó. A més, amb immunoteràpies que ja estan disponibles, l’efecte antitumoral es potencia i el sistema immunitari elimina de manera eficaç fins i tot les metàstasis ja establertes, que d’una altra manera matarien l’individu en poques setmanes.

La recerca de l’IRB s’ha publicat a Nature amb una altra, feta en paral·lel per la farmacèutica nord-americana Genentech, que valida aquesta via d’actuació i suggereix que pot ser útil també per a altres tipus de tumors, com ara el de bufeta.

Tenint en compte que el càncer de còlon és el segon amb més incidència al món –cada any se’n detecten un milió de casos– i que un 40% presenten alts nivells de TGF-beta, els investigadors són molt optimistes. “En ratolins hem aconseguit taxes de curació al voltant d’un 75%. Sabem que amb les proves amb humans els resultats poden no ser els mateixos, però encara que fossin d’un 10%, en termes absoluts serien molts pacients beneficiats”, explicava ahir el professor Eduard Batlle. Oncòlegs i farmacèutiques iniciaran aviat diversos assajos clínics amb inhibidors de TGF-beta, ja disponibles per a aquests usos, i immunoteràpies.

LA XIFRA

1
milió de casos
de càncer de còlon es diagnostiquen anualment a tot el planeta, i és el segon més freqüent.

Uns ratolins molt especials

Els mitjans gràfics convocats ahir a l’IRB per immortalitzar els responsables de la recerca també frisaven per captar imatges dels ratolins que, després de quinze dies de tractament, van sobreviure a un tumor amb metàstasi que els hauria matat. No va ser possible, perquè els ratolins no corren per les taules del laboratori, sinó que estan confinats a l’estabulari en condicions molt estrictes. I és que experimentar amb ratolins no és tan senzill com pot semblar. Per a aquest treball, els investigadors volien exemplars que mimetitzen la malaltia en humans. D’aquí que apliquessin a ratolins de laboratori diverses de les mutacions genètiques més comuns en els tumors humans de còlon avançat fins a aconseguir replicar exactament la malaltia, però en ratolins, una feina que els va ocupar quatre anys. Un cop curats, els ratolins fins i tot són immunes a la reintroducció dels tumors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona