Educació

DIANA CUADRAS

DIRECTORA DE L’ESCOLA DE VELA DE MATARÓ

“Només cal veure com se’ls obren els ulls quan surten a navegar”

Des de fa set anys dirigeix l’Escola de Vela de Mataró amb una vessant social i inclusiva. Ara exposen les maquetes dels velers que s’han fet a les escoles i centres d’educació especial

Una exposició inclusiva relacionada amb la vela. Quin és l’objectiu?
Volíem que els infants s’interessessin per saber com és una embarcació de vela i ho fessin manipulant material reciclat. Les bases del concurs indicaven que la maqueta havia de tenir un casc, un pal i les veles. I amb la mateixa filosofia que tenim a l’escola treballem per la sostenibilitat i la igualtat entre col·lectius més desafavorits o persones discapacitades.
Com sorgeix la proposta?
Fa temps que anem treballant perquè les escoles vinguin a fer vela. Comptem amb una subvenció de l’Ajuntament de Mataró per fomentar la vela a l’escola, però ampliem al Maresme i també al Vallès. El concurs de maquetes ha estat una proposta més de l’equip per treballar el vincle amb la vela.
Quants escolars hi participen?
Són prop de 170 alumnes de cinquè i sisè de les escoles Tomàs Viñas i Divina Providència de Mataró. També s’hi han implicat els centres d’educació especial de l’Arboç, les Aigües, el SOI de la Fundació Maresme i l’escola Fàtima de Terrassa.
Un treball d’equip.
Sí, han treballat des de les escoles en grups per fer les maquetes que s’exposen al centre comercial Mataró Parc. Dissabte a la tarda es farà l’entrega de premis i dels detalls que han fet per a tots els participants el servei de teràpia ocupacional Can Targa de la Fundació Maresme.
I l’escenari de Mataró Parc, és casual?
Sempre han mostrat molta sensibilitat i vaig comentar que faríem l’exposició i tot han estat facilitats. Ens han cedit l’espai i s’ha pintat l’embarcació de vela lleugera que utilitzem a l’escola de vela.
L’escola de vela aposta per una vessant més social.
Va començar així, perquè ja hi érem amb l’associació Sailability destinada a promoure la vela per a tothom. Vam formar persones amb discapacitat per ser monitors i vam integrar les embarcacions adaptades i el personal que teníem. Ens hem especialitzat en joves en risc social i treballem per la igualtat. Som moltes dones treballant, començant per tot l’equip directiu, que no és gaire habitual en una escola de vela.
Queda molt camí per córrer en el tema de la inclusió en la vela?
S’està fent molta feina des de la federació tirant endavant programes amb persones amb discapacitat, intentant fer la formació a les escoles de vela.
Es va formar a fora en el món de la discapacitat.
L’especialització la vaig fer a Montpeller i al Canadà com a educadora física adaptada en el camp de la diversitat funcional, i de persones amb perfils específics com ara els diabètics. Ara estic fent un doctorat centrat en la psiquiatria i la salut mental, i els beneficis que pot tenir l’aigua per a aquestes persones.
L’aigua beneficia tothom?
El mar és fantàstic per a tothom. Hi ha demostracions científiques contundents sobre la base a la salinitat i els seus beneficis. Gestualment només cal veure com se’ls obren els ulls quan surten a navegar a mar. En persones amb malalties mentals, hi ha un abans i després, igual que els que fa molt temps que estan tancats i veus com s’obren a la natura. Hi ha nois nerviosos i amb molta tensió muscular que s’acaben adormint amb el moviment de l’embarcació.
Va ser esportista d’elit i ho deixa tot per la vela.
Vaig deixar la perxa, que em va portar a guanyar el campionat nacional del Quebec el 1996, i en navegació vaig formar part de l’equip olímpic. Vaig acabar cansada de la competició i molt convençuda de la necessitat de la promoció. Parlem de persones discapacitades que crec que en l’aspecte físic i mental donen molt, i els joves, que al Maresme no pot ser que no coneguin el mar.
Hi estem encara d’esquena?
Costa que s’enganxin i que les famílies s’apropin al mar. També apostem perquè amb els Serveis Socials aconseguim que famílies desafavorides tinguin l’oportunitat de conèixer el mar i baixar a la platja. Navegar són hores d’equip, i si et baralles ho fas amb la vela i el vent. Hi ha una gestió emocional que es va adquirint.
Un any de cites esportives, no?
Aquesta era la intenció, però ha quedat aparcada la travessa de la Mini Mataró que es volia fer. Tot i la implicació de les entitats, faltava el compromís dels regatistes, i preferim esperar. Pel que fa a la competitició, estem promocionant els joves per organitzar unes regates. Organitzarem un campionat de Catalunya de la classe Estel a final d’octubre.
Tripulants amb discapacitats s’estan formant per travessar l’Atlàntic.
Aquest any es fa la travessa, però ells s’estan preparant per anar-hi el 2021. Esperem ser-hi a temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona