Educació

Vaga a la carta en l’educació

disparitat · Escoles, instituts i universitats secunden l’aturada de manera desigual i en funció de la conscienciació de mestres, estudiants i pares consciència · La majoria de centres han tractat la discriminació de la dona aquests dies

En totes les vagues hi ha un seguiment molt desigual, especialment en el sector de l’educació, però en la d’ahir, la primera de caire feminista, la disparitat encara va ser més accentuada. En primer lloc, per la novetat de la vaga. Després, per les divergències entre els sindicats sobre si la vaga havia de ser de dues hores o de tot el dia. I, finalment, pels diferents criteris sobre si la vaga s’adreçava només a les dones o incloïa els homes.

Tot plegat va fer que, en general, les escoles de primària funcionessin amb força normalitat. Segons el sindicat Ustec-STEs, la vaga va ser seguida per entre un 15% i un 20% dels docents, però va servir per “visibilitzar” la discriminació de què són objecte les dones en aquest sector.

Xavi Zurita, pare de l’escola bressol El Parc de la Pegaso, de Barcelona, va poder seguir la seva rutina diària amb normalitat perquè al centre ja els havien dit que hi hauria serveis mínims i podrien atendre tothom. Tampoc havien de patir per la logística familiar els pares dels estudiants de l’escola Turó Blau, a poca distància de la guarderia, on la vaga va tenir poc seguiment entre el professorat i, segons el seu director, Ferran Català, van faltar prop d’un 20% dels alumnes.

L’escola Pompeu Fabra, al barri del Congrés, en canvi, va ser una de les poques on el seguiment de la vaga va ser massiu. Només van anar a treballar els mestres que cobrien els serveis mínims (un per cada sis aules) i un total de sis alumnes. “Aquest és el resultat de la feina que fem de crear consciència en la comunitat educativa” amb els mestres, explicava la directora del centre, Leonor Carbonell. A l’escola, ja fa dies que estan treballant qüestions relacionades amb el Dia de la Dona, tal com han fet la majoria de centres educatius.

A secundària, els alumnes de primer i segon d’ESO que van anar a l’institut van fer classe amb normalitat, mentre que molts dels més grans es van sumar a la vaga enmig d’una certa confusió i disparitat de criteris sobre si s’havia convocat tots els alumnes o només les noies. A la universitat, com passa sempre, la vaga va tenir un seguiment molt desigual en funció de cada facultat. Els estudiants es van aplegar al migdia a la plaça Universitat de Barcelona, per manifestar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona