Societat

Societat

El carrer i el barri de la Càndida

La primera resident a Puigventós, Càndida Masgrau (1915-1975), donarà nom a un vial públic

Anna Maria Poch, una de les filles, explica que la seva mare “es quedava sense menjar per donar-ho a qui ho necessitava”

Càndida Masgrau i Campeny (1915-1975) va arribar a Lloret de Mar i va anar a viure al carrer de les Germanes, al nucli antic del poble. Vivia de lloguer amb la família fins que els “van donar un tros de terra perquè els fessin una casa”. Ho recorda una de les filles, Anna Maria Poch, que agraeix i que troba de justícia que la seva mare, a qui ja van dedicar un monòlit, doni nom a un carrer de la vila.

Masgrau va morir d’accident el 1975, i la seva filla explica que “tothom la coneixia, al barri”. Juntament amb el seu marit, Ramon Poch i Muixach, es van establir en un descampat i van fer-se la casa. Ella va vetllar pels fills –ara són vius set noies i un noi– i pels veïns. Poch recorda que a casa seva no tenien gaires recursos, però que la Càndida es preocupava pels altres: “Ella es quedava sense menjar per donar-ho a qui ho necessitava.”

L’antiga presidenta

Poch va ser fins fa poc la presidenta de l’associació de veïns de Puigventós. Ara ha cedit el relleu a Cristina Sánchez. La seva mare, però, va ser la primera que hi va anar a viure, i el barri era conegut com el barri de la Càndida. Anava a parlar amb els alcaldes i els demanava el que els calia. “Si necessitava una bombeta, l’anava a demanar i ens deia a nosaltres [els fills] que agaféssim una escala i que la hi instal·léssim.”

Poch explica que anys enrere a Puigventós hi havia hagut un bar i una botiga, però que ara no hi ha cap establiment. D’aquí a uns mesos, l’Ajuntament hi ha de fer una pista esportiva, tal com van reclamar els veïns en els comptes participatius. A prop del veïnat, on viuen uns 300 veïns, s’hi ha construït un Lidl i al desembre hi haurà el complex més gran del poble (un Bonpreu Esclat).

El vial de la Càndida va des de la pujada de Puigventós fins a l’oficina de turisme de l’avinguda de les Alegries. L’equip de govern (CiU, ERC-Avancem i PSC) ha accedit a la petició de la família de batejar-lo amb el nom de Càndida i pal·lia així el dèficit de noms femenins. Segons dades de l’Ajuntament, a Lloret hi ha vies o llocs dedicats a sants (plaça de Santa Cristina o avinguda de Santa Clotilde), escriptores (M. Aurèlia Capmany o Montserrat Roig) o oficis (carrer de les Puntaires, les Mecanògrafes o les Modistes). Una treballadora altruista en tindrà un, ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós