Societat

JORDI POCURULL

ENTRENADOR DELS MARRECS DE VILASSAR

“A l’equip hi treballen plegats grans i petits, i tothom suma”

L’equip format per onze joves d’entre deu i setze anys ha guanyat la final estatal de la First Lego League de robòtica educativa i competiran en la final internacional, a Estònia, al juny

Com han arribat a guanyar la final estatal de la First Lego League de robòtica educativa?
Per accedir a la gran final estatal de Logronyo vam haver de passar per la final regional que es va fer al CosmoCaixa de Barcelona, i allà vam quedar en primera posició absoluta i vam aconseguir el premi al comportament del robot.
A Logronyo van obtenir el premi a la cortesia professional. Què vol dir?
En la competició es valora tant el que és el robot, el projecte científic i una sèrie de valors com ara com s’ha obtingut la informació, com s’ha tractat i com s’ha contrastat. Ens han valorat el conjunt d’aquestes coses.
En què consisteix el projecte que van presentar?
Aquest any la temàtica del concurs era l’aigua. Els nens van veure que les ampolles d’aigua de plàstic d’un sol ús són molt ineficients perquè un cop es llencen, en alguns casos es reciclen però en d’altres van al rebuig. Van estudiar tot el cicle de l’aigua i van decidir fomentar el consum d’aigua de xarxa, i per posar-ho més fàcil fer servir ampolles de vidre o de metall de més d’un sol ús. Per això vam idear una màquina que pugui proporcionar l’aigua i aquestes ampolles. Vam fer la maqueta funcional de la màquina expenedora d’ampolles i una aplicació per al mòbil per comprar les ampolles que permet que, si les ampolles es retornen, s’abonin els diners pagats.
El robot té alguna cosa a veure amb el projecte?
La competició dels robots és a part del projecte científic. El robot ha de fer les missions que dona l’organització i cada grup pot fer-lo com vulgui.
Entrena un equip amb nois i noies d’entre deu i setze anys. Com ho fan per treballar plegats?
Ens repartim les feines. A l’equip treballen plegats grans i petits, i tothom suma. No són els grans els que ho fan tot, els més petits també aporten idees noves i més energia quan baixen els ànims. Entre tots surten millor les coses.
Tot el grup estudia plegat robòtica educativa?
Tenim un centre de robòtica educativa a Vilassar de Mar que es diu Edukem-nos. La majoria dels components del grup hi estudien en nivells diferents. Molts no es coneixien abans. El projecte s’ha desenvolupat al marge de les classes.
Què és la robòtica educativa?
Consisteix a apropar el llenguatge de programació als nens perquè es considera que serà imprescindible molt aviat. És agafar el pensament computacional per aconseguir un objectiu que l’ha fer una màquina. Cal pensar com l’hauràs de programar i posar missions més complicades o més fàcils, que depenen de l’edat dels nens o de si tenen coneixements previs. Ells amb el seu enginy i la capacitat d’invenció han de buscar diferents solucions.
Si aquest llenguatge pot ser cabdal en el futur, no s’hauria d’ensenyar a l’escola?
Sí, de fet en països anglosaxons ja fa temps que s’està implementant. A Catalunya ja es comença a fer, però no de forma homogènia. Ara s’assimila a les assignatures de tecnologia, però de fet es podria posar en qualsevol assignatura i tard o d’hora arribarà a ser una assignatura troncal.
Aquesta no és la primera final dels Marrecs de Vilassar?
No. Fa dos anys vam anar a la final estatal de Tenerife i d’allà no vam passar. Abans també havíem estat amb un grup de nens més petits a la final mundial dels Estats Units.
Haver guanyat la final estatal dona una plaça per la final internacional?
Sí, serà entre el 6 i el 9 de juny a Tallin, a Estònia. Allà el més important és l’experiència de competir amb cent equips de vuitanta països diferents i veure maneres de treballar de nens de tot el món i la possibilitat de conèixer molta gent.
Els països que tenen més avançat l’aprenentatge de la robòtica ho tenen més fàcil?
A més de la competició del robot es valora tot el projecte i els valors. Nosaltres no ens hem posat cap objectiu, simplement anem a disfrutar de l’experiència i treure’n el màxim profit.
Estan buscant patrocinador per poder anar a al final?
Sí, busquem empreses que estiguin sensibilitzades a donar suport a les vocacions científiques dels joves i que també valorin que hi hagi també nenes en el nostre equip, que és paritari. Hem creat un web per a tothom que estigui disposat a col·laborar: http://marrecsdevilassar.edukem-nos.cat . Necessitem cobrir el cost del viatge, de l’estada i també de la inscripció.
Repetiran l’any vinent?
Sí, els nens estan molt engrescats. Arran d’això, els amics dels participants i altres nens de l’acadèmia volen ser-hi. Segur que hi tornem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt