Societat

Els Garcia i els -ez lideren l'estadística

La variabilitat dels cognoms d'origen castellà ha estat històricament baixa

El rànquing es manté molt estable

El rànquing de primers cognoms dels ciutadans residents a Catalunya està liderat pels Garcia o García –l'estadística oficial no distingeix els accents– (170.687 persones), Martínez (119.127), López (114.197), Sánchez (102.954) i Rodríguez (99.669). Aquesta llista es manté inalterable des que, fa poc més d'una dècada, l'Institut d'Estadística de Catalunya i l'Institut Nacional d'Estadística van començar a analitzar aquest tipus de dades.

Francesc Calafell, investigador de l'Institut de Biologia Evolutiva, destaca que un dels factors que explica que el rànquing de cognoms a Catalunya tingui l'estructura actual és la baixa variabilitat general dels cognoms castellans. Possiblement aquesta uniformitat té el seu origen en el fet que moltes famílies adoptaven el cognom del senyors de les terres on treballaven. A Catalunya, en canvi, també històricament, la variabilitat en l'adopció de cognoms era molt més gran, per tant, hi havia molts cognoms diferents i un nombre relativament petit de repeticions.

1.392
persones
a Catalunya tenen el primer cognom de moda: Guardiola. A la comarca del Bages, n'hi ha 49.
8.637
persones
a Catalunya tenen de primer cognom Mas, mentre que els Pujol –també com a primer cognom– en són 11.380, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.